reklama

Šéf resortu vnitra Lubomír Metnar se v rozhovoru pro Aktuálně.cz vrátil ke kauze letáků v poštovních schránkách, které občany před prvním kolem prezidentských voleb upozorňovaly, že prezidenta Miloše Zemana nemusí volit, jelikož má zaručený automatický postup do druhého kola. Ministr vnitra podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Když se ale objevila například inzerce, která útočila na Jiřího Drahoše, nebo mu přicházely emaily, že je pedofil, bývalý agent StB a podobně, tak nijak nezareagoval. 

"Kdyby to mělo stejný charakter závažnosti, řešil bych to. A upřímně, neměl jsem ani tolik času to sledovat. U Zemana to byl najednou velký problém, a proto jsme to vyvraceli. Kdyby nastala podobná situace kolem jiných kandidátů, zachoval bych se stejně," uvedl Metnar s tím, že mu ani Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám nedoporučilo na situaci reagovat. Ministr v demisi připomněl, že úkolem tohoto analytického pracoviště je dezinformace ověřovat a následně dementovat. 

Metnar také dodal, že migrační krize je stále aktuálním tématem, i když krize už není taková, jako byla v roce 2015. Souhlasí však, že by mohla být policie aktivnější ve stíhání nenávistných projevů. "Policie do toho zasahuje po stránce represe a malým dílem prevence může mít nějaký efekt. Každý u tohoto problému ale musí začít jinak. A to hlavně veřejně činné osoby, aby si lidé uvědomili, že takové projevy jsou špatné. Pokud takové projevy budeme podněcovat některými nešťastnými vystoupeními na různých úrovních, a to i na půdě Sněmovny, kultuře a napětí ve společnosti to neprospívá," prozradil ministr v demisi.

Co se týká jeho vlastní budoucnosti, šéf vnitra sám ještě neví, zda mu Andrej Babiš opět nabídne ministerský post při druhém sestavování vlády. Pokud by nabídku nedostal, pak by si nějaký čas odpočinul. Rád by však řešil situaci ohledně personální naplněnosti a stabilizaci bezpečnostních sborů. "Sice neustále nabíráme nové příslušníky bezpečnostních sborů, ale na druhé straně nám jiní odcházejí. Stal se nám z toho takový "průtokáč"," vyjádřil svůj názor na tuto problematiku Metnar.

Bývalý policista také věří, že policie nepracuje na objednávku, jak tvrdil premiér v demisi Andrej Babiš, jenž konkrétně uvedl, že se v této zemi dá koupit trestní stíhání. "Tyto informace mě samozřejmě znepokojují. Nevím, jestli je na tom něco pravdy, nebo ne. Domnívám se, že to není možné, a zatím nemám důvod mít k bezpečnostním sborům jakoukoli nedůvěru," sdělil Metnar s tím, že pokud má Andrej Babiš nějaké důkazy, tak ať je předloží policii.