Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš povečeřel se Zemanem, dostal od něj neomezenou dobu na jednání o nové vládě

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na zámku v Lánech povečeřel s prezidentem Milošem Zemanem. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček už dříve řekl, že politici budou u večeře mluvit o aktuálních tématech a výhledu do blízké budoucnosti. Po jednání Babiš prozradil, že ho prezident časově neomezí  při druhém pokusu o sestavení vlády.

Babiš to prozradil po přibližně dvouhodinové večeři se Zemanem na zámku v Lánech. Zeman také nebude od Babiše předem chtít 101 podpisů od poslanců, očekává však, že kabinet získá hlasy většiny poslanců přítomných ve Sněmovně. Oba se znovu sejdou 18. února po sjezdu ČSSD, který zvolí předsedu strany.

„Získal jsem informaci, že pan prezident mne neomezuje časově z hlediska vyjednávání o druhém pokusu za podmínky, že budeme vyjednávat," řekl Babiš. „Pan prezident netrvá na 101 podpisech ale má představu, že až sestavíme tu vládu, tak získáme většinu přítomných ve Sněmovně," dodal.

Politici se shodli, že se budou scházet pravidelně jednou měsíčně. Babiš pozval prezidenta na večeři do Průhonic na 18. února, tedy v den bude mimořádný sjezd ČSSD volit nového předsedu strany. „Shodli jsme se na tom, že je to vhodný den, abychom se setkali a vyměnili si názory na to, jak proběhl ten sjezd," komentoval to Babiš.

Sjezd ČSSD a volba nového předsedy bude klíčový pro pokračování jednání mezi sociálními demokraty a hnutím ANO. Delegáti sjezdu by se měli také vyjádřit k tomu, zda si vůbec přejí vyjednávání s bývalým koaličním partnerem. Na sjezdu ČSSD vystoupí s projevem také Zeman. „Určitě tam bude mít důležitý projev, osud ČSSD mu leží na srdci," podotkl Babiš.

Zástupci ANO se od podání demise setkali kvůli jednání o vládě s protějšky z ODS, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL nebo SPD. Jejich rozhovory se zpravidla týkaly hledání programových průniků jednotlivých stran. Žádné závěry, které by jasně ukazovaly, jak bude vypadat Babišův druhý kabinet zatím ze schůzek nevzešly.

Babiš s prezidentem hovořili také o zahraničněpolitické orientaci České republiky. Babiš po schůzce zdůraznil, že Česko se jednoznačně hlásí ke svému členství v NATO a EU. „Jsme pevnou součástí EU a NATO a chceme skutečně hrát podstatně významnější roli než v minulosti," dodal Babiš,

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy