Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fischer chce dělat Zemanovi stínového prezidenta

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Jako „stínový prezident" k současné hlavě státu Miloši Zemanovi by chtěl vystupovat bývalý uchazeč o Pražský hrad Pavel Fischer. Bývalý velvyslanec ve Francii nevyloučil zájem o opětovný vstup do diplomatických služeb.

Zemana Fischer kritizuje ho za to, že se nijak nevyslovil k výrokům politiků SPD o koncentračním táboře v Letech, které považuje za zpochybňování romského holokaustu. Fischer se domnívá, že Zemanovi volby pomohl vyhrát strach, který rozpoutal. Voliče podle něj ubezpečil, že se nemusí bát, že je ochrání. Zeman také mistrně využil slabin svých soupeřů, řekl.

Fischer ve volbách obsadil třetí místo se ziskem 10,23 procenta hlasů. Svou kandidaturu hodnotí jako pozitivní zkušenost. „Ve společnosti, která se mi zdála jako ospalá, zdála se mi letargická, se probudil obrovský zájem o věci společné, politické, veřejné," podotkl.

Z analýz, které má k dispozici, podle něj jasně vyplývá, že Jiřímu Drahošovi, který postoupil do druhého kola proti Zemanovi, přinesl „zřejmě největší počet hlasů". Za Drahoše se po prvním kole postavila včetně Fischera pětice bývalých protikandidátů. Fischer odmítl, že by podporovatelé Drahoše nepřesvědčili své příznivce, aby šli volit raději bývalého šéfa Akademie věd než Zemana. "Ty, které se nepodařilo dostat k volbě Jiřího Drahoše, ty nepřesvědčil Jiří Drahoš," poznamenal. Pří společných mítincích si Fischer uvědomoval, že zůstaly otevřené otázky, které lidé vnímali jako důležité. "Možná čekali na ještě silnější apel," podotkl. Drahoš měl také podle Fischera přijmout účast ve všech debatách. „Ale po bitvě je každý generál," řekl.

Fischer se také domnívá, že Zeman „mistrně využil slabin svých soupeřů". Zároveň prokázal, že umí výborně využít současná jednání o vládě a mediálního prostoru, který se mu naskytl. Podle Fischera mohla třeba Česká televize místo jedné velké debaty, která se konala den před volbami, uspořádat více menších debat, aby voliči získali potřebné informace s předstihem.

Volby mu podle něj vyhrála soustavná práce s voliči a to, že vyvolal strach. „S tím strachem pracoval tak, že potom všechny ubezpečil, že se nemusí bát, že on je ochrání," řekl. Strach z ohrožení či obava z dalšího vývoje byla podle něj hlavním motivem voleb. Zemana zkritizoval za jeho přístup ke kampani, kterou za něj vedli druzí a ke které se Zeman nehlásil.

„Demokracie je přeci o tom, že před sebe předstupujeme s otevřeným hledím. Měl jsem pocit, že je tady muž v brnění, Miloš Zeman, který má spuštěné hledí a ještě se tváří, že ani vlastně nebojuje, ale přitom celé bojiště bylo pokryto jeho zbraněmi. Tady si říkám, že to není příklad otevřené politické kultury," řekl Fischer. Zemanovo okolí podle něj za současného prezidenta bojovalo prostředky které jsou v rozporu s duchem ústavy. „Tím nechci říct, že je potřeba volby anulovat. Ale zdá se mi, že to jsou příliš vážné věci, než abychom se tvářili, že se nic nestalo," zdůraznil.

Nevyloučil zájem v budoucnosti opět vstoupit do diplomatických služeb. „Na druhou stranu by bylo velkou chybou, kdybych teď říkal, že chci být někde velvyslancem. Ten proces je jiný a já jsem žádnou takovou nabídku nedostal a ani si o ni neříkám," zdůraznil. Zároveň podotkl, že „představa, že by měl někde obhajovat názory Zemana, je zejména v dnešní době skličující".

Prezidenta a premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) zkritizoval Fischer za to, že nereagovali na výroky zpochybňující existenci koncentračního tábora v Letech. „Pokud k tomu prezident a premiér mlčí, tak to znamená, že zřejmě ty hlasy, které to dnes popírají, zřejmě politicky potřebují," řekl. „Jestli něčím chci být, tak klidně stínovým prezidentem. Já mu do toho budu mluvit," dodal.

Na otázku, zda se zúčastní i příští prezidentské volby, Fischer řekl, uplynulou kandidaturou zjistil, že umí za relativně velmi krátkou dobu oslovit velký počet voličů. Dodal, že ze zpětné vazby od voličů i politických stran mu vyplývá, že by kandidaturu „rozhodně neměl vylučovat". „Ale já vlastně nevím, kdy se bude volit. Nevím, jaká budou témata, nevím, jestli zrovna člověk mého typu bude vhodný," řekl.

Témata:  Miloš Zeman Pavel Fischer

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy