reklama

Nikulin byl zadržen v říjnu 2016 v Praze. USA ho viní z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox z let 2012-2013. O jeho vydání žádají Spojené státy i Rusko.

Přípustnost extradice do obou zemí už potvrdily české soudy. Konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti, tříměsíční lhůta běží od loňských Vánoc.

Loni v listopadu Nejvyšší soud pravomocně rozhodl o přípustnosti Nikulinova vydání do Spojených států. Advokáti zadrženého Rusa ve čtvrtek podle informací ruské agentury TASS podali ústavní stížnost, kterou odůvodnili porušením Nikulinova práva na spravedlivý proces a práva na obhajobu. Stížnost nemá odkladný účinek, advokáti podle dřívějšího prohlášení doufají, že Ústavní soud neumožní ministru spravedlnosti o vydání rozhodnout.

Nikulin požádal české ministerstvo vnitra o poskytnutí "humanitárního azylu," s žádostí ale údajně neuspěl. Advokát Martin Sadílek ruské agentuře řekl, že na rozhodnutí ministerstva podal na Nikulinův pokyn žalobu. Humanitární azyl prý Nikulin potřebuje proto, že "se obává, že projednávání jeho případu v USA nebude spravedlivé".