reklama

Europoslanec Pavel Telička na své internetové stránce reaguje na sílící debatu na české politické scéně, která se týká schválení zákona o obecném referendu a možného referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. "Referendum o takzvaném czexitu prosazují SPD i komunisté. O tom, jaké by mohl mít pro Českou republiku fatální následky, však mlčí. A už vůbec nenabízejí alternativu," zmiňuje se Telička.

Připomíná, že odchodem z EU by republika ztratila možnost volného pohybu. Nemyslí tím však jen kolony u dálničních přechodů, ale také fakt, že by občané nemohli například pracovat v cizí zemi EU, a dokonce tam být žít. Podobně by na tom byli studenti, kteří využívají program ERASMUS+, protože tuto možnost by ztratili. Navíc by museli platit daleko vyšší školné na evropských univerzitách. Pokud by došlo k czexitu, tak by nastal problém s uznáváním profesních kvalifikací.

Problém by nastal i v oblasti volného trhu, na který by Česko ztratilo přístup. Podle Teličky by se tak mohly zvýšit tarify pro export českého zboží a vzniklo by tak mnoho administrativních překážek. Mohl by také podražit export českých výrobků mimo EU. Česko by také bylo méně atraktivní pro zahraniční investory, pokud bychom nebyli součástí evropského společenství, protože těží z jeho volného trhu. Stejné je to i se společným dopravním trhem. "Zkusme si vzpomenout na jednostranná opatření Německa, Francie a dalších proti zahraničním dopravcům, která jsou následně na unijní úrovni korigována především aktivitami Evropské komise a Evropského parlamentu," uvádí příklad europoslanec. V případě, že bychom nebyli členy EU, tak by se stát nemohl opřít o evropské orgány a čeští dopravci by byli v nevýhodě. Daleko podstatnější by ale bylo, že bychom nebyli součástí jednotného evropského leteckého prostoru. 

Kdyby Česká republika opustila EU, tak by se stala v oblasti bezpečnosti "ostrůvkem" obklopeným ostatními unijními státy. Podle Teličky by musel stát investovat do bezpečnosti daleko více peněz než doposud. Dopad by to ale také mělo na řadu věcí, které považujeme za samozřejmé, jako je například roaming. Za předpokladu, že nebudeme součástí EU, budeme všichni opět platit poplatky za hovory a SMS do zahraničí. Členství nám rovněž přináší energetickou bezpečnost. Po vystoupení ze společenství bychom navíc stále měli vůči němu finanční závazky, které bychom museli splatit. 

Místopředseda Evropského parlamentu však dodává, že některé dopady by se daly zmírnit pomocí smluvního ujednání při odchodu z EU. Jak ale ukazuje příklad Velké Británie, i ona to má velice těžké při vyjednávání. "Je navíc jasné, že na dohodě s Českou republikou nikdy nebude takový zájem, jako na dohodě s Británií," porovnal možný czexit s britským odchodem z EU Pavel Telička.