Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Squatteři obsadili pražskou Šatovku, dohodu odmítají

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Desítka squatterů obsadila v pátek večer opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Policisté proti nim zatím nezasáhli, protože squatteři byli i na střeše, takže by mohli být při zásahu zraněni.

Dnes dopoledne na střeše zůstávají zřejmě čtyři, hlásí z místa fotoreportérka ČTK. Objekt má policie stále pod dozorem, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Vlastníkem budovy je městská část Praha 6, která dříve oznámila, že chce dům opravit.

K usedlosti dorazili v pátek policisté a se squattery, kteří se ukryli na střeše budovy, vyjednávali. "Policisté s nimi komunikovali a snažili se je přesvědčit, aby slezli. Následovaly zákonné výzvy, které však (squatteři) také neuposlechli," popsal situaci Daněk. Při vyjednávání policistům pomáhali hasiči s výškovou plošinou. Na místě byl podle mluvčího policie i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Nakonec se policisté rozhodli, že proti lidem v Šatovce nezasáhnou. Hrozilo by podle Daňka zranění squatterů i policistů. Na místě zůstávají policisté i dnes a situaci v areálu usedlosti sledují. Hlídají také, aby do domu nevnikli další lidé.

Squatteři usedlost obsadili již v minulosti, v prosinci roku 2015. Po neúspěšném jednání s radnicí Prahy 6 o bezplatném využívání Šatovky ale v lednu 2016 z usedlosti sami odešli. Vedení městské části pak oznámilo, že chce Šatovku přebudovat na bytový dům. Squatteři v prohlášení zveřejněném na webu A2larm.cz uvedli, že radnice sliby o znovuzprovoznění Šatovky nesplnila.

Témata:  Policie ČR squateři

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy