Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Squatteři druhý den zůstávají v pražské usedlosti

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Squatteři zůstávají v usedlosti Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Neobydlený dům obsadili v pátek večer, několik je jich na střeše.

Policie z bezpečnostních důvodů nechce zasahovat, protože by mohli být squatteři či policisté při zásahu na střeše zraněni. Policie už v sobotu uvedla, že squatteři se dopouštějí jen přestupku, policisté počkají až slezou. Situace se od sobotního večera nezměnila, řekl dnes kolem 8:00 ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Objekt patří Praze 6. S lidmi, kteří do Šatovky vnikli, v sobotu vyjednávali zástupci městského obvodu i policisté, a to i za pomoci hasičů s výškovou plošinou. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) nabídl squatterům, že situaci kolem domu projedná za dva týdny zastupitelstvo, pokud squatteři budovu opustí. Část jich poté z Šatovky odešla, ale zbylí dohodu podle starosty nepřijali.

Squatteři ve svém prohlášení uvedli, že by chtěli usedlost sami využívat. "V usedlosti Šatovka chceme vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk," oznámili. Městská část má však s areálem z 18. století vlastní plány. Starosta Prahy 6 uvedl, že v Šatovce má vzniknout středisko pro seniory. 

Témata:  squateři Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy