reklama

Ten upozorňuje, že proexportně orientovaná česká ekonomika silně reaguje na podněty ze zahraničí. „Česká republika je malou a otevřenou ekonomikou. To má pro nás celou řadu hospodářských důsledku, kterých jsme si mohli všimnout například při propuknutí světové hospodářské krize před 10 lety. Tehdy jsme za krizi nenesli žádnou odpovědnost, ale přesto jsme si ji dovezli do České republiky a velmi silně poškodila naše hospodářství.“.

Připomíná také, že ČR je ekonomicky závislá na zahraničí. „Zajímavé také bylo sledovat, když Německo zavedlo takzvané šrotovné, kterým chtělo podpořit nákup nových aut. Toto opatření mělo zcela jasně zaznamenatelný efekt pro naše strojírenské firmy. Je tedy zřejmé, že Česká republika je ekonomicky závislá na dění v okolních státech a svůj osud nemáme jen ve vlastních rukou.“.


Dopad případného czexitu na naši ekonomiku by byl dle Křečka devastující. „Kdyby skutečně došlo k vystoupení České republiky z Evropské unie, závislost naší ekonomiky na zahraničí by se tím skokově nesnížila. Pouze bychom měli výrazně horší podmínky pro mezinárodní obchod, což by silně poškodilo naše hospodářství.“ říká ekonom. Podle něj by náš odchod z EU poslal celou řadu lidí do front před Úřady práce. „Některé společnosti by při zhoršení podmínek zahraničního obchodu přestaly být rentabilní a začaly by krachovat. To by dlouhodobě navyšovalo nezaměstnanost a destabilizovalo veřejné rozpočty.“.

Křeček také dodává, že by czexit výrazně omezil zahraniční investice směrem do Česka. „Zároveň by Česká republika ztratila svou atraktivitu pro zahraniční investory, což by dramaticky zpomalilo další rozvoj země. Z ekonomického pohledu lze tedy říci, že by případný czexit byl katastrofou.“ myslí si ekonom. Jeho slova potvrzují i statistiky ministerstva financí.

Podle nich Česká republika za celý rok 2016 obdržela o 79,6 miliard korun více, než do rozpočtu EU odvedla. Z rozpočtu EU jsme obdrželi příjmy ve výši celkem 123,8 miliard, zatímco na povinných platbách jsme odvedli do evropského rozpočtu 44,2 miliard. Rok před tím jsme na tom byli ještě lépe. České republika obdržela z rozpočtu EU rekordní příjmy ve výši celkem 193,7 miliard a současně odvedla do evropského rozpočtu 41,9 miliard. Za celý rok 2015 tak obdržela o 151,8 miliard Kč více, než kolik odvedla.