reklama

 Nikoho konkrétního však zatím nestíhají. Nadále také platí původní rozhodnutí, že policie proti squatterům na střeše budovy z bezpečnostních důvodů nezasáhne. Uvedl to dnes na policejním webumluvčí pražské policie Jan Daněk.

"Z pokynu státního zástupce byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin neoprávněný zásah do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru," sdělil mluvčí. Člověku, který neoprávněně obsadí cizí dům, hrozí podle zákona pokuta nebo až dva roky vězení. Za mimořádných okolností - pokud vznikne velká škoda, nebo čin spáchá organizovaná skupina - může trest činit až pět let vězení.

Dvě až tři desítky squatterů obsadily usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v pátek večer. Po jednání s policií a představiteli městské části Praha 6 část squatterů dům opustila a asi deset jich podle radnice zůstalo na střeše. Policie pak oznámila, že proti zbylým squatterům zasahovat nebude, protože by mohli být při tom policisté či squatteři zraněni. "V průběhu dnešního dne byly znovu prověřeny možnosti případného zásahu proti osobám na střeše a bylo rozhodnuto, že zásah v tuto chvíli nebude z bezpečnostních a taktických důvodů proveden," doplnil Daněk.