Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko čeká další arbitráž se společností Diag Human, společnost žádá miliardy korun

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Společnost Diag Human chce na Česku vysoudit zhruba miliardu dolarů (20,7 miliardy korun). Žaloba vychází z dohody mezi Českem a Švýcarskem o podpoře vzájemných investic.

Společnost Diag Human podala další arbitrážní žalobu kvůli nerealizovanému obchodu s krevní plazmou. České ministerstvo financí obdrželo žalobu v prosinci, sdělil Lidovým novinám mluvčí resortu Michal Žurovec. "Diag Human v žalobě neupřesnil požadovanou částku, ale uvedl, že se jedná o částku nemenší než jedna miliarda amerických dolarů," dodal Žurovec.

Česko bude v arbitráži zřejmě zastupovat americká právní kancelář Arnold & Porter Kaye Scholer, která vyhrála výběrové řízení. Od 22. prosince běží státu dvouměsíční lhůta na výběr jednoho ze tří rozhodců, kteří budou případ řešit.

Firma Diag Human, která oficiálně sídlí v Lichtenštejnsku, počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí v několika zemích o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Arbitráž v roce 2008 přiznala firmě náhradu škody 8,9 miliardy korun. U soudů v dalších zemích, například v Rakousku, Švýcarsku či ve Francii, Diag Human se svými nároky neuspěl.

Témata:  Diag Human arbitráž Česká republika Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy