Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká televize porušila zákon? RRTV vadí, že odvysílala ruský seriál

Česká televize
Česká televize
Foto: Česká televize

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) tvrdí, že Česlá televize porušila zákon, když odvysílala osmidílný ruský dokumentární seriál Zapomenutí vůdci z roku 2016, který zlehčuje stalinistické čistky.

ČT odvysílala seriál koncem roku 2017, představil několik méně známých postav režimu sovětského diktátora Josifa Stalina.

ČT porušila podle RRTV zákon o vysílání především uvedením dvou dílů týkajících se Lavrentije Beriji, jednoho z vykonavatelů Stalinových čistek a poprav kritiků režimu. Pořady vyzdvihují Berijovy manažerské úspěchy a charakter a bagatelizují jeho podíl na zatýkání, deportacích a popravách, uvedla rada.

"Berijův podíl na represích je též prezentován jako něco, čemu se nemohl ve své funkci vyhnout, nicméně tak činil s přemáháním. Tím de facto dochází k omlouvání Berijových činů," sdělila RRTV.

Na radu pro vysílání se kvůli seriálu obrátil rusista Jan Machonin. Zveřejnil také na webu Babylon Revue otevřenou výzvu ČT k nápravě. K výzvě se již připojilo do dneška zhruba 240 lidí, včetně historiků, pedagogů, umělců, bývalých politických vězňů nebo politiků. "Ve všech dílech seriálu jsou záměrně zlehčována, vynechávána či přímo popírána fakta o politicky motivovaných perzekucích vykonávaných v letech 1917 - 1991 sovětským režimem a jeho představiteli," uvádí výzva.

Lidé ve výzvě žádají, aby televize zveřejnila okolnosti, za kterých byl seriál zakoupen od ruských distributorů.

Témata:  Česká televize RRTV historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy