Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prudké zdražování je už za námi? Lednová inflace by měl klesnout

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o lednové inflaci ve středu 14. února. Podle analytiků sice v tomto období ceny rostly, ale za meziročním vývojem je vysoká srovnávací základna loňského roku.

Meziroční inflace v lednu dle odhadů klesla na 2,2 až 2,3 procenta z prosincových 2,4 procenta. "Meziroční inflace i přes meziměsíční růst cen mírně zpomaluje, když z ní po 12 měsících vypadává loňský silný růst cen potravin a zavedení elektronické evidence tržeb," uvedl analytik České spořitelny Jiří Polanský.

"V průměru se podle nás v lednu ceny zvýšily meziměsíčně o 0,6 procenta, nicméně silná srovnávací základna způsobila pokles celkové meziroční inflace o dvě desetiny procentního bodu na 2,2 procenta," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

V průběhu letošního roku mohou podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka do spotřebitelské inflace významněji působit vyšší ceny služeb, zatímco růst cen potravin by měl dále zpomalovat. "V souhrnu za celý letošní rok očekávám růst spotřebitelské inflace podobně jako loni kolem 2,5 procenta," uvedl.

Témata:  inflace ekonomika ceny zboží CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy