Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bankrotujících podnikatelů ubylo. Nejlepší výsledek za čtyři roky

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V lednu bylo vyhlášeno 422 bankrotů fyzických osob podnikatelů, což bylo o 14 méně než v předchozím měsíci a nejméně za čtyři roky. Dále bylo vyhlášeno 59 bankrotů obchodních společností, o dvacet více než v prosinci 2017. Nejvíc krachovaly firmy v obchodu (19 bankrotů), průmyslu (13) a stavebnictví (deset).

V lednu bylo také podáno 85 návrhů na bankrot obchodních společností, o osm více než v prosinci. Zároveň bylo podáno 436 návrhů na bankrot podnikatelů, o 42 méně než o měsíc dříve. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

U bankrotů podnikajících fyzických osob se sledují dvě kategorie. Oddlužení fyzických osob podnikatelů, které se děje podobně jako osobní bankrot, a počet bankrotů po odpočtu oddlužení. Tyto bankroty de uskutečňují podobně jako firemní bankroty.

"Nejnižší počet bankrotů podnikatelů za poslední čtyři roky způsobil velmi nízký počet obou typů bankrotů. V obou kategoriích se pohybuje na hranici čtyřletých minim," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V lednu byl zaznamenán největší počet bankrotů obchodních společností v Praze, kde jich bylo vyhlášeno 27. Následoval Jihomoravský kraj s devíti bankroty a Plzeňský kraj se šesti. Žádný bankrot obchodních společností naopak nebyl v lednu vyhlášen v Ústeckém, Libereckém a Olomouckém kraji.

Témata:  ekonomika bankrot firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy