Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jízda na kole i s trochou alkoholu v krvi? Cyklistům svitla naděje

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha – Senát dnes výraznou většinou podpořil návrh, aby cyklisté nebyli pokutováni za jízdu po vypití několika sklenek vína či piva. Na stůl se tak vrátila úprava, kterou opakovaně předkládají senátoři v čele se Zdeňkem Škromachem (ČSSD).

Úpravu dnes v prvním kole schvalování podpořil Senát výraznou většinou hlasů svých členů. Novelu nyní projednají senátní výbory, dostaly na to tři měsíce. Škromach loni podobnou změnu neprosadil v rámci širších úprav silničního zákona.

Předloha má podle rakouského vzoru uzákonit, že by cyklisté na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy mohli mít až 0,8 promile alkoholu v krvi, pokud pojedou na jízdním kole sami. Další podmínkou je to, že alkohol nevyloučí jejich schopnost řídit kolo.

Novela však zachovává pokutu za jízdu na kole pod vlivem alkoholu, jen ji snižuje ze současných 2500 až 20.000 korun na nejvýše 500 korun. Sankce by se na cyklistu nadále vztahovaly i v případě, pokud by pod vlivem alkoholu zavinil dopravní nehodu.

Škromach obhajuje návrh mimo jiné tím, že stávající znění zákona znemožňuje plně využívat vinařských cyklostezek, které cíleně vedou vinohrady a v okolí vinných sklepů. Dodal, že jindy vytížená policie mívá na cyklisty spadeno právě v okolí sklípků a hostinců.

Zmírnění zákona podpořili i opoziční senátoři, podle nichž se nulová tolerance k alkoholu za volantem či řídítky stejně nedodržuje. Novela by podle nich posloužila rozumným cyklistům, protože silně podnapilé od řízení neodradí ani stávající zákon.

Témata:  cyklisté alkohol Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy