Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti zvednou ruce pro odvolání Okamury z vedení Sněmovny

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pro odvolání Tomia Okamury (SPD) z funkce místopředsedy Sněmovny budou vedle poslanců KDU-ČSL, TOP 09, STAN a některých představitelů ODS a ČSSD i Piráti. Dnes se na tom jednomyslně shodl poslanecký klub Pirátů. Důvodem jsou Okamurovy výroky o protektorátním koncentračním táboře v Letech u Písku.

Šéf SPD v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Vyjádření kritizovala pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holokaustu.

Ani tato slova ale Piráty neobměkčila. „Tomio Okamura svými výroky zpochybnil kruté podmínky a úmrtí v táboře Lety. Pokud pan Okamura ví, co se v Letech dělo za hrůzy, a svými výroky testuje, kolik mu toho projde, je to snad ještě závažnější než neznalost faktů. V této funkci totiž reprezentuje nejen sebe a svou stranu, ale i celý zastupitelský sbor," uvedla první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Odvolání Okamury z vedení Sněmovny navrhli lidovci, podporu jim vyjádřili Starostové a TOP 09, poslancům ČSSD doporučí stejný postoj i úřadující předseda sociální demokracie Milan Chovanec. Už dříve lidovecký návrh podpořil šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Kladně se k návrhu staví také šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který ale zároveň upozornil, že bez podpory alespoň části hnutí ANO návrh nebude úspěšný.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) minulý týden řekl, že se podle jeho názoru Okamura za výroky omluvil a že nevidí důvod k dalším krokům. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že návrh na odvolání Okamury nepodpoří, nechtěl ale předjímat rozhodnutí ostatních poslanců. MInstr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) předtím Okamuru za jeho výroky kritizoval. Odvolání Okamury nepodporuje ani KSČM a za svým předsedou stojí i SPD.

Témata:  Tomio Okamura Česká pirátská strana koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy