reklama

Skoro tři pětiny Čechů (58 procent) doma chovají pro svou potěchu nějaké zvíře. Nejčastěji pořizovanými domácími zvířaty jsou psi, následovaní kočkami a akvarijními rybičkami. Měsíčně utratí chovatel za své zvířecí miláčky průměrně skoro 800 korun. Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury Focus.

Nejčastějším důvodem pro pořízení zvířete je přání mít společníka a kamaráda. Tento důvod v průzkumu uvedlo 56 procent respondentů. Pro dvě pětiny majitelů zvířat je chov zábavou a koníčkem. Ze zvyku a rodinné tradice má zvíře 28 procent chovatelů.

Nejčastěji si Češi pořizují psa, a to ve 37 procentech případů. Následují kočky s 23 procenty a rybičky s devíti procenty. Papouška nebo jiného opeřence si pořídilo sedm procent chovatelů a pro králíka se rozhodlo šest procent. Žebříček nejčastěji chovaných zvířecích miláčků uzavírají hlodavci, pavouci a želvy spolu s hady a ještěrkami.

Za péči o své zvířecí miláčky lidé utratí v průměru 783 korun měsíčně. Průměr významně zvyšují chovatelé psů, kteří za potravu pro své čtyřnohé kamarády dávají skoro tisíc korun. Vlastníky koček vyjde krmení v průměru na 423 korun za měsíc.