reklama

Policie informovala, že odpoledne ze střechy slezli jeden muž a jedna žena. „Obě osoby policisté v souladu se zákonem zadrželi," uvedl Hulan. Odvezli je na služebnu „k provedení nezbytných úkonů". Už ráno opustil střechu usedlosti jeden squatter. Mluvčí radnice Prahy 6 Ondřej Šrámek citoval jeho slova, podle kterých šel squatter do práce.

Dvě až tři desítky squatterů obsadily Šatovku v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, ale další odejít odmítli a zůstali na střeše budovy. Policie kvůli obavám z možného zranění squatterů či policistů proti lidem na střeše nechce zatím zasahovat.

Původně policie označila jednání squatterů za přestupek. V sobotu ale uvedla, že jde o trestný čin neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Na pokyn státního zástupce bylo zahájeno trestní řízení. Za neoprávněné obsazení cizího domu hrozí pokuta nebo až dva roky vězení. Za mimořádných okolností - pokud vznikne velká škoda, nebo čin spáchá organizovaná skupina - může trest činit až pět let.

Policie však nesdělila, zda byli zadržení obviněni. Již dříve oznámila, že jednání squatterů pokládá za trestný čin.