Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS i lidovci mají jasno: Zákon o referendu Česko nepotřebuje

Martin Kupka /ODS/, místopředseda strany
Martin Kupka /ODS/, místopředseda strany
Foto: ODS

Praha - Místopředseda ODS Martin Kupka dnes prohlásil, že Česká republika nepotřebuje zákon o obecném referendu, jak o něm vyjednává hnutí ANO s komunisty a hnutím SPD. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka doplnil, že menšinová vláda sice deklaruje, že chce o návrzích jednat se všemi stranami, k jednání o návrhu referenda, ale lidovci ani zástupci stran přizváni nebyli.

ODS dnes jednala s lidovci. Kupka poté uvedl, že zákon o všelidovém referendu Česko nepotřebuje, což ukázal neúspěch obdobného návrhu v uplynulém volebním období. Ten obsahoval podmínku 500.000 podpisů. Dřív než by se posbíraly, byla by podle Kupky Sněmovna určitě schopna vypsat zvláštní zákon na vypsání referenda na dané téma. Návrh, jak ho připravila SPD, podle něj povede k rozmělnění demokracie, nikoli k jejímu posilnění.

"Překvapilo nás, že na to naskakují i Piráti," poznamenal Kupka k návrhu Pirátské strany, který počítá se zavedením dvou úrovní referend, přičemž všelidové hlasování o ústavních záležitostech by mělo přísnější podmínky.

Zatímco SPD prosazuje, aby pro vypsání referenda stačilo 100.000 podpisů a rozhodování se mohlo týkat všech otázek, ANO původně navrhovalo podmínit vypsání referenda 800.000 podpisy. Vládní hnutí také chce vyloučit z okruhu otázek pro referendum oblast daní nebo mezinárodní otázky, včetně členství Česka v EU či NATO.

Jurečka v souvislosti s vyjednáváním ANO s komunisty a SPD varoval před vznikem menšinové vlády předsedy ANO Andreje Babiše, ve které by zasedali odborníci a které by byla na hraně ústavnosti. "Hraničí to s kupčením s podporou," myslí si. Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) doplnil, že na zasedání ústavního výboru zaznělo ze strany ANO, SPD a komunistů, že v případě zákona o referendu mohou mít subjekty prosazující zákon ústavní většinu, takže ostatní strany nepotřebují. "O to víc je důležitá pojistka, která je v Senátu," upozornil na to, že v Senátu tuto převahu ANO, komunisté a SPD nemají.

Témata:  referendum Martin Kupka Marian Jurečka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy