Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček volá po spolupráci názorových proudů v ČSSD

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: ČSSD

Praha - V novém vedení ČSSD by podle Jana Hamáčka měly být zastoupeny různé názorové proudy. Ve straně podle něj dlouhodobě existují, a dokud spolu byly schopné komunikovat, strana volby vyhrávala.

ČSSD si v neděli 18. února na sjezdu v Hradci Králové vybere nové vedení a Hamáček je jedním z kandidátů na předsedu.

Hamáček dnes ČTK řekl, že dokud spolu byly "tradiční" a "středový" proud schopné komunikovat a spolupracovaly, strana vyhrávala. "Když jeden začal být zatlačován do pozadí, tak se ukázalo, že tím trpí vnitrostranická diskuse. Ti zatlačování ztrácejí motivaci pro sociální demokracii pracovat, ztrácíme pak lidi, kteří žijí a dýchají pro ČSSD," uvedl.

"Zastávám názor, že pokud má dojít ke sjednocení nebo zlepšení atmosféry, tak v novém vedení by měly být zastoupeny oba tyto názorové proudy. Jiří Zimola je čelným představitelem toho tradičního proudu a do vedení patří," řekl Hamáček.

Kritizuje například policejní reorganizaci, kterou podepsal další z kandidátů na funkci předsedy strany Milan Chovanec. Považuje ji mimo jiné za špatně mediálně prezentovanou. Hnutí ANO podle něj díky reorganizaci "překreslilo hřiště" ve vládě. "Do té doby jsme ve vládě spolupracovali, ale byli jsme schopni prosazovat naše kroky, byli jsme na svém hřišti. Když se objevila kampaň proti policejní reformě, ANO to využilo, hodilo nás do jednoho pytle s těmi v uvozovkách tradičními stranami a hrálo roli antisystémové strany," řekl Hamáček. Na takovém hřišti podle něj nebylo možné hrát férový zápas.

Na výsledku ve volbách se podepsala i vládní krize kolem odvolání Andreje Babiše (ANO) z funkce ministra financí. Voličům ČSSD podle Hamáčka vadilo, že se kabinet rozhádal.

Prioritou budou nyní pro ČSSD podzimní komunální a senátní volby. Hamáček by chtěl svěřit každé volby jednomu z místopředsedů. "Musíme přesvědčit voliče, že sociální demokracie uzavřela kapitolu hledání sebe sama, že je to opět sebevědomá strana, která má jasné programové cíle," uvedl. Poslanecký klub podle něj má připravenou řadu předpisů. Například novelu, podle které by se znovu proplácely první tři dny nemocenské či vlastní verzi zákona o obecném referendu. Tlačit chce ČSSD i na zákon o liniových stavbách, který by měl podpořit výstavbu infrastruktury.

Témata:  Jan Hamáček Sociální demokracie (SOCDEM) Jiří Zimola

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy