Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec nekalé konkurence? Ťok chce na protesty taxikářů reagovat poslaneckou novelou

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce reagovat na protesty taxikářů poslaneckou novelou. Řidiči taxi tvrdí, že alternativní přepravní služby typu Uber pro ně představují nekalou konkurenci, protože nedodržují zákonné požadavky pro taxi.

"Zprostředkování jízdy by podle nové úpravy již nemělo být volnou, ale vázanou živností," řekl Ťok před dnešním jednáním vlády, na které taxikáře pozval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Srovnaly by se tak podle něj podmínky pro všechny poskytovatele, protože Uber a další podobné společnosti by mohly jízdu zprostředkovat pouze řidičům, kteří jsou oficiálně taxikáři.

Ťok před zasedáním kabinetu novinářům řekl, že on taxikáře na vládu nezval. "Nevím, co mi chtějí říct. Vím, že chtějí, abychom vypnuli Uber nebo Taxify. Já rozumím, proč jim ty služby vadí, na druhou stranu nemohou chtít něco, co nemůžu udělat. Vypnout ty ostatní platformy ze zákona nelze," konstatoval ministr. Způsobem protestů podle Ťoka škodí taxikáři zejména sami sobě.

Řešit situaci by chtěl poslaneckou novelou, což by umožnilo vynechat připomínkové řízení vládních návrhů. "Bylo by možné zprostředkovat taxislužbu jenom těm, kdo na to mají oprávnění. Takoví ti falešní taxikáři by jezdit neměli a neměli by mít šanci mít zprostředkovanou jízdu některou z těchto platforem," uvedl k novele Ťok.

Služby jako Uber by se tím podle něj dostaly na úroveň taxislužby. "Dnes je to tak, že Uber v podstatě nerespektuje, že by měl objednávat koncesované taxikáře. Z mého pohledu by se to tím vyřešilo, před zákonem by na tom byli všichni stejně," uvedl.

Témata:  Dan Ťok taxi ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy