Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dočasné zrušení pokut kvůli e-receptům? Senátní ústavně-právní výbor návrh podpořil

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Pokuty za nevydání povinného e-receptu nejspíš lékařům letos hrozit nebudou. Senátní ústavně-právní výbor dnes toto dočasné zrušení sankcí doporučil ke schválení beze změn.

Úpravu v novele lékového zákona o transfuzích má ještě posoudit zdravotnický výbor. Horní komora o novele rozhodne ve čtvrtek.

Přechodné zrušení pokut vychází z úpravy ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Návrh také předpokládá, že pokud by Státní ústav pro kontrolu léčiv do doby účinnosti novely zahájil s některým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno.

Vojtěch senátorům řekl, že do konce května má jeho ministerstvo vládě předložit novelu týkající se lékového záznamu, která zajistí sdílení dat o tom, jaké léky pacientovi různí lékaři předepsali. Aplikace má od příštího roku zabránit vícečetnému předepisování stejného léku různými lékaři a vyloučit nevhodnou kombinaci léků.

Roční odklad sankcí za vystavení papírového receptu místo e-receptu už uvítalo Sdružení praktických lékařů. Má ale obavy, zda se fungování elektronického receptu během letošního roku zlepší, nadále je pro variantu nepovinného e-receptu. Tu ale poslanci odmítli a ze senátorů ji nikdo nenavrhoval.

Témata:  e-recepty Senát Parlamentu České republiky lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy