Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuvajt chce dát na obnovu Iráku dvě miliardy dolarů

Irák
Irák
Foto: The Washington Note

Praha - Kuvajt poskytne Iráku dvě miliardy dolarů, z toho polovinu jako půjčku a zbytek jako přímé investice. Na mezinárodní konferenci o obnově Iráku to dnes oznámil kuvajtský emír Sabah Ahmad Sabah. Na setkání jsou politici, investoři a zástupci nevládních skupin. Česko podle ministerstva zahraničí zastupuje náměstek Martin Tlapa.

Závazek Kuvajtu je v mnoha ohledech ohromující. Kuvajťané mají stále v paměti iráckou invazi, kterou do jejich země nařídil někdejší irácký prezident Saddám Husajn. Podle AP si Kuvajt přeje mít nyní v těsném sousedství zemi se stabilní vládou.

"Toto početné mezinárodní shromáždění je odrazem ohromných ztrát, které Irák utrpěl v boji proti terorismu. Bez pomoci nedokáže obnovu zahájit, a proto jsme dnes tady my, abychom stáli Iráku po boku," řekl emír.

Generální tajemník OSN António Guterres účastníky vyzval, aby Irák podpořili. Oznámil také, že OSN zahájí dvouletý program pomoci, který má irácké vládě pomoci při řešení sociálních aspektů obnovy.

Zástupce irácké vlády při zahájení konference v pondělí oznámil, že si obnova po bojích s radikální organizací Islámský stát (IS) vyžádá 88 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč). Porážku IS Bagdád oznámil v prosinci. Až 17 miliard dolarů (349 miliard Kč) je podle iráckých zdrojů zapotřebí na obnovu budov. OSN odhaduje, že jen v Mosulu, kde měl IS hlavní sídlo, bude potřeba vystavět nebo opravit asi 40.000 domů.

Spojené státy za posledních devět let Iráku pomohly částkou 60 miliard dolarů. Z toho 25 miliard USD dostala irácká armáda. Nevládní organizace přislíbily Iráku na humanitární pomoc 330 milionů dolarů.

Vzhledem ke krizím vyvolaných boji v Iráku a Sýrii se projevuje únava dárcovských zemí. Ochotu přispět ovlivňuje i politické napětí v regionu. Do Kuvajtu sice přijel íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, vyhnul se ale skupinovému fotografování. Írán je spojencem vlád v Bagdádu a Damašku, většina arabských zemí oblasti Perského zálivu ho podezírá ze snahy dominovat regionu.

Témata:  Kuvajt Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy