Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NSS se zabývá kárnými žalobami na soudkyni Královou. Lidé ji prý napadají na ulici

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes začal projednávat dvě kárné žaloby na pražskou soudkyni Helenu Královou. Hrozí jí až odvolání z funkce. Králová se jednání účastní osobně. Jeden ze dvou jejích obhájců Jiří Teryngel ale řekl, že se do skončení řízení nebude vyjadřovat.

Jednu žalobu podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), druhou předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Obhájce Králové uvedl, že kvůli medializaci případu Královou lidé napadají na ulici. Místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová senátu řekla, že Králová je průměrná soudkyně. Pokud by soud dnes nerozhodl, řízení by odročil na 7. března.

Pelikán se jednání neúčastní, ministra zastupují Radek Visinger a Jan Převrátil. Městský soud v Praze zastupuje jeho místopředseda Jan Kadlec.

Pelikán soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 vytkl, že kvůli nerespektování právních názorů nadřízených soudů výrazně protáhla délku trestního řízení u pěti kauz. Mimo jiné v případu zneužití Vojenského zpravodajství současnou manželkou bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nečasovou (dříve Nagyovou). Žaloba se u soudu probírá jako první.

"Opakovaně nerespektovala závazný právní pokyn odvolacího soudu a opakovaně vydávala rozhodnutí v rozporu s pokyny nadřízeného soudu, čímž způsobila neodůvodněné prodloužení těchto trestných řízení," uvedl Visinger. Doplnil, že ve všech těchto případech to vedlo k vyměnění soudce, který případ projednával.

Teryngel k tomu uvedl, že jde o bitvu právníků posuzovanou dalšími právníky. Řekl, že obžalovaná nepochybila, odvolací soud podle něj překročil hranici, nesmí přikazovat jak hodnotit důkazy. Uvedl, že Králová se obecně vyjadřovat nebude, a to i z toho důvodu, že medializace případu je značná a že lidé ji na ulici napadají a vulgárně ji urážejí.

Druhou žalobu podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Vadilo mu, že Králová měnila názor na zákonnost odposlechů v kauze trafik pro poslance, kde je mezi obžalovanými Nečasová i s Nečasem.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) Ministerstvo spravedlnosti ČR justice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy