Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a Okamura mají nejvíce příznivců i odpůrců

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Z představitelů sněmovních stran věří lidé nejvíc šéfům ANO, SPD a Pirátů Andreji Babišovi, Tomiu Okamurovi a Ivanu Bartošovi. Babiš a Okamura mají spolu s šéfem ČSSD Milanem Chovancem ale i nejvíc odpůrců.

Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). U všech politiků v žebříčku převažuje nedůvěra lidí. Třeba Okamurovi věří třetina Čechů a nevěří téměř dvě třetiny.

CVVM zjišťovalo postoje Čechů k 18 čelným představitelům stran. Největší podíl důvěry měl s 37 procenty Babiš, Okamura byl s 33 procenty druhý a Bartoš s 30 procenty třetí. Babiš a Okamura se však zároveň umístili i na vrcholu žebříčku nedůvěry. Okamurovi nevěří 58 procent lidí, stejně jako Milanu Chovancovi, a Babišovi vyjádřilo nedůvěru 56 procent dotázaných.

Nejméně lidí vyjádřilo důvěru Vítu Rakušanovi ze STAN, Vojtěchu Pikalovi z Pirátů a Petru Šimůnkovi z KSČM, a to shodně jen šest procent. Naprostá většina lidí ale uvedla, že tyto tři politiky nezná.

Ani u jednoho z politiků nepřevážila důvěra nad nedůvěrou. Největší převahu měla nedůvěra u úřadujícího šéfa ČSSD Chovance, kterému vyjádřilo důvěru 21 procent lidí a nedůvěru 58 procent.

Témata:  Andrej Babiš Tomio Okamura průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy