reklama

Předseda STAN Petr Gazdík novinářům řekl, že mezi podmínky patří prozápadní směřování republiky, programová shoda či neúčast trestně stíhané osoby ve vládě. Podobný požadavek pro jednání o vládě mají i další strany. Babiš čelí stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapího hnízda, ANO však na něm jako na premiérovi trvá. Podle toho, kolik podmínek bude splněno, by se odvíjela forma případné podpory. Starostové dosud podporu kabinetu odmítali, ve Sněmovně mají šest poslanců.

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský doplnil, že Starostové museli vybírat ze dvou špatných řešení, protože hnutí ANO je kvůli kauzám svého předsedy a premiéra v demisi Andreje Babiše zahnáno do kouta ke spolupráci s extremisty. „Ve snaze zabránit účasti SPD a komunistů na vládě přistoupíme k jednání, u kterého jsme byli i ze strany ANO odmítáni," uvedl.

„Míra podpory vlády se bude odvíjet od splnění podmínek, když budou splněny všechny, tak je patrné, že bychom se mohli účastnit vlády. V případě, že některé splněny nebudou, tak je to o míře té podpory. Těch možností, jak případnou vládu podpořit, je více," uvedl Gazdík.

STAN chce na příští týden také svolat kulatý stůl demokratických stran zastoupených ve Sněmovně. Jmenoval ČSSD, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Piráty. Starostové chtějí najít průnik toho, jak daleko jsou schopny strany ustoupit s cílem zabránit nástupu extremistů k moci. "Abychom dali dohromady sílu, která nebude tak lehce odmítnutelná jako hnutí nebo strany, které do těch jednání vstupují," uvedl.

Farský doufá, že výstup z jednání demokratických stran by mohl otevřít oči i některým poslancům ANO, kterým jistě není příjemné obhajovat trestně stíhaného předsedu. Dodal ale, že Starostové nicméně nijak nezpochybňují právo vítěze voleb hnutí ANO, aby nominovalo premiéra,