reklama

Hned v úvodu označil Rath ministra Pelikána za pokrytce. Ten se podle něj líbivě zastává Romů v kauze Lety, na druhou stranu ale nedělá nic pro zlepšení jejich podmínek ve věznicích. Ty jsou dle Ratha v dezolátním stavu. „Celou diskusi o této věci (kauza Lety) dlouhodobě považuji za cílené odvádění pozornosti od skutečných problémů dneška. Ministr Pelikán by si měl především zamést před vlastním prahem. Již druhé volební období odpovídá za české vězeňství, a to věru není v dobrém stavu.“ píše Rath.

Rath také ministrovi vyčítá, že pro dnešní Romy umístěné ve výkonu trestu nedělá nic. „Místo polemik, jak moc živořili cikáni v táboře v Letech, by měl ministr Pelikán především trávit čas usilovnou prací s cílem zlepšit podmínky v jeho vězeních, kde je odhadem více než 50% osob patřících k romskému etniku. Co pro ně udělal? Ono je samozřejmě lehčí z luxusu ministerské kanceláře poučovat o historii a rozohňovat se nad nelidskými podmínkami nějakého vězeňského lágru než „zvednout zadek“ a jít zásadně změnit nelidské podmínky ministrem řízených kriminálů.“

Bývalý ministr zdravotnictví si také postěžoval na úroveň českých věznic. Ty jsou podle něj neopravené, většinu dne v nich nejde elektřina, vězňové nemají žádné kulturní vyžití a cely jsou podle něj „zamřížované kotce horší než kotce pro psy“. Vadí mu také, že ve věznicích podle něj není možné „sledování nějakých populárně vzdělávacích pořadů“.

Rath také píše, že mezi dnešními věznicemi a letským táborem není žádný velký rozdíl. „Prostě lágr v Letech nebyl určitě nic dobrého a už vůbec ne hezkého, ale Pelikánovy věznice jsou na tom dost podobně a dnešní zavření si s těmi v Letech asi nemají moc co závidět.“ píše. Dále pokračuje konkrétním výčtem podobností. „Základní principy jsou totiž stejné - minimum osobního prostoru, špatná hygiena, nevalná strava, nedostatek možností něco užitečného dělat, zima, zanedbané, často i špinavé prostory.“ uvádí bývalý ministr.