Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Hlásná trouba Babiše a Zemana Soukup opět našeptává národu. Nechte Babiše vládnout

Nezávislý moderátor Jaromír Soukup našeptává divákům, aby neřešili
Nezávislý moderátor Jaromír Soukup našeptává divákům, aby neřešili "Čapák" ani spolupráci Babiše s StB
Foto: Facebook

Komentář Miroslava Horkého – Náklonnost generálního ředitele TV Barrandov vůči současné hlavě státu je už legendární. Stejně tak velmi časté zvaní Tomia Okamury do svých duelů, arén, kauz a tak dále. Jaromír Soukup dává obrovský prostor zástupcům hnutí ANO a jejího šéfa teď bezmezně brání. Coby „nezávislý moderátor“ zpochybňuje jak kauzu Čapí hnízdo, tak spolupráci premiéra se Státní bezpečností. Českým voličům vzkazuje, že na tom přeci nezáleží.

Náklonnost generálního ředitele TV Barrandov vůči současné hlavě státu je už legendární. Stejně tak velmi časté zvaní Tomia Okamury do svých duelů, arén, kauz a tak dále. Jaromír Soukup dává obrovský prostor zástupcům hnutí ANO a jejího šéfa teď bezmezně brání. Coby „nezávislý moderátor“ zpochybňuje jak kauzu Čapí hnízdo, tak spolupráci premiéra se Státní bezpečností. Českým voličům vzkazuje, že na tom přeci nezáleží.

Balíkem pořadů Jaromíra Soukupa se nejednou zabývala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Jeho televize, do které v minulosti investovala i čínská skupina CEFC, se přitom prezentuje jako nezávislá a objektivní. V diskuzních pořadech Soukupa tomu ale ne tak vždy je. Moderátor je proslulý tím, že to vlastně žádný profesionální moderátor není. Hostům podsouvá a nabízí své názory, s názory hostů nahlas souhlasí či nesouhlasí a do jisté míry přispívá k formování veřejného mínění, alespoň co se diváků této televize týká.

Teď jim ve svých pořadech nenápadně našeptává o legitimitě Andreje Babiše jakožto českého premiéra. Ve svých Kauzách zpochybňuje celou kauzu Čapí hnízdo a z Babiše dělá pouhou oběť, na kterou by to celé mohlo být „narafičeno“. Tento svůj názor pak pravidelně předhazuje svým hostům v arénách a duelech jak zprava tak zleva politického spektra. Je otázkou, zda tím sledoval nějaký cíl. Na straně Babiše stojí bezmezně prezident Miloš Zeman, s nímž Soukup týden co týden rokuje v Týdnu s prezidentem. Tam slýcháme podobně ohranou písničku. Účelovka, kampaň, Jourová byla odsouzená neprávem a podobně. Výstup je vždy stejný, nechte toho Babiše už konečně vládnout.

Soukup se Zemanem se vážně vyjadřovali také k rozhodnutí slovenského soudu o oprávněnosti vedení Andreje Babiše „Bureše“ jakožto spolupracovníka komunistické Státní bezpečnosti. Oba si notovali v tom, že voliči rozdali karty a spolupracovníkovi s StB dali silný mandát, není tedy důvod mu ve výkonu premiérské funkce bránit. Zločinnost StB Zeman zrelativizoval a za skutečné zlo označil pouze její řídící důstojníky. Soukup si přisadil, když prezidentovi i divákům řekl, že StB bychom už neměli řešit a debatovat o ní.

Soukup nevidí důvod, proč by měly být zločinnosti udavačů a donašečů propírány ve veřejné debatě ještě v dnešních dnech. Tím šel na ruku Zemanovi a tento názor se pak jevil jako rozumný a jediný správný. Voliči, kteří pořad sledují (často atakují diváckou sledovanost kolem 700 tisíci diváky), by neměli tyto názory nekriticky přejímat, ale měli by si klást otázku, proč by moderátor rádoby diskuzního pořadu měl hájit Andreje Babiše a proč tak činí prezident. V druhém případě můžeme mít jasněji po nedělním sjezdu ČSSD, kde Zeman jakožto speciální host vystoupí. Hlavním tématem sjezdu bude kromě volby předsednictva právě otázka, jakou formou by měla ČSSD přispět k ustavení vlády opírající se o důvěru Poslanecké sněmovny.

Témata:  komentář StB TV Barrandov Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy