Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na sjezdu ČSSD to vře: Zaorálek se vysmál Zemanovi, Mládek se pustil do Sobotky

Jan Mládek /ČSSD/
Jan Mládek /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Slabá osobnost expremiéra Bohuslava Sobotky a podpis memoranda o lithiu byly podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka jedněmi z důvodů volebního neúspěchu ČSSD v podzimních volbách.

Sobotka měl podle Mládka pouze program "být u toho" a byl zvyklý plnit stranické úkoly, například úkol zprivatizovat OKD. Po změnách názorů Sobotky na některé záležitosti bylo podle Mládka voličstvo zděšené, protože nevědělo, jestli má vůbec předseda na něco názor. "Měl jen názor na církevní restituce. Bohužel opačný než voliči," uvedl Mládek v diskuzi na dnešním sjezdu strany v Hradci Králové. Sobotka se dnešního sjezdu neúčastní.

Mládek uvedl, že předpokládal, že se sociální demokracie pod tlakem šéfa ANO Andreje Babiše semkne, což se ale nestalo. Podpis memoranda o lithiu s australskou firmou Mládek označil za "když ne zločin, tak nebetyčnou hloupost". Kdyby se memorandum podepsalo až po volbách, strana by podle něj nepřišla o deset poslanců a druhé místo ve volbách. ČSSD by podle Mládka mě vést člověk se silným názorem.

Lubomír Zaorálek ztrátu důvěry lidí v ČSSD přičetl například kauzám prodeje bytů OKD či bytů ČEZ na pražském sídlišti Písnice. "To bylo selhání ČSSD. Lidé ztratili pocit, že na ně myslíme," řekl Zaorálek.

Za komické označil doporučení prezidenta Miloše Zemana, aby se ČSSD zapojila do vlády prostřednictvím náměstků ministrů. "Náměstci nemají šanci dělat politiku ČSSD," řekl. Podle Aleny Gajdůškové by ČSSD měla usilovat o snižování fondu pracovní doby a zaměřit se na dostupnost veřejných služeb.

Řada diskutujících upozorňovala, že kritické budou pro stranu podzimní komunální a senátní volby. "Jsme nejblíže svému zániku. Jestli volby na podzim prohrajeme, jsem zvědav, kdo bude chtít prapor zvednout," řekl senátor Radko Martínek. Kritizoval, že od zodpovědných lidí z vedení strany dosud nepřišla žádná reflexe zodpovědnosti za volební výsledek. Bývalý europoslanec Libor Rouček vyzval k odchodu ČSSD do opozice, vstup do vlády Andreje Babiše odmítl. "Musíme se postarat o zaměstnance. Toho nedocílíme tím, když budeme ve vládě s člověkem, který je oligarcha," řekl Rouček.

Témata:  Jan Mládek Sociální demokracie (SOCDEM) Lubomír Zaorálek Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy