Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Pelikán dočasně postavil mimo službu soudkyni z Blanska

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Blansko Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) v první polovině února dočasně zprostil funkce soudkyni blanenského soudu Danu Sedlákovou. Ta opět čelí kárné žalobě pro průtahy a pochybení v rozhodovací činnosti.

Kárnou žalobu podala předsedkyně blanenského soudu a Nejvyšší správní soud (NSS) o ní bude rozhodovat 7. března. Rozhodnutí ministra o dočasném zproštění funkce bylo doručeno 8. února, od 9. února nabylo účinnosti. Soudkyně proti rozhodnutí ministra mohla podat námitky, i o těch by případně rozhodoval NSS.

Sedláková je stále zákonným soudcem v již přidělených věcech, ale každý soudce, nemůže-li vykonávat činnost, má podle rozvrhu práce zastupujícího.

"Zastupující soudce však může dělat jen nezbytné úkony, ale nemůže rozhodovat za paní soudkyni," uvedla mluvčí blanenského soudu Tereza Richterová.

Sedláková je dlouholetou soudkyní blanenského soudu. Předsedkyně blanenského soudu na ni podala kárnou žalobu pro průtahy ve spisech už v minulosti. V roce 2007 Sedlákové tehdy kárný senát Vrchního soudu v Olomouci snížil za průtahy v řízení v téměř pěti desítkách případů plat na tři měsíce o deset procent.

Témata:  soudy Robert Pelikán Blansko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy