reklama

Podle poslance Radka Holomčíka (Piráti) se bude ve Sněmovně projednávat novela vodního zákona týkající se jiné oblasti, a proto Piráti předloží pozměňovací návrh. "Změna v našem návrhu zjednodušeně spočívá v tom, že by v chráněné oblasti přirozené akumulace vod byly některé činnosti automaticky zapovězené. Nyní má vláda právo něco zakázat. Pokud by prošla naše novelizace, bylo by to naopak. Činnosti by nebyly povolené a vláda by měla právo je výjimečně povolit," uvedl Holomčík, který z Hodonínska pochází.

Podle poslance by úprava vedla k ochraně pitné vody u Moravského Písku, kde je na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje zdroj nazvaný Bzenec-komplex. Je pátý největší v zemi a zásobuje přes 100.000 obyvatel Hodonínska, Břeclavska, ale i části Kroměřížska.

Báňský úřad zatím nerozhodl o žádosti firmy o stanovení dobývacího prostoru. Stanovení dobývacího prostoru je pouze první fází, jeho úspěšné dokončení je podmínkou pro podání žádosti o samotnou těžbu. Záporné stanovisko znamená zákaz těžby i bez podané žádosti.

Okolní obce sepsaly proti těžbě petici a tvrdí, že může vodu nenávratně znehodnotit. Riziko potvrdili i jihomoravští hygienici. V případě vydání souhlasu s těžbou se chtějí obce bránit soudně.