Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti navrhnou změnu zákona, cílem je chránit pitnou vodu na Hodonínsku

Voda, ilustrační fotografie
Voda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Piráti navrhnou úpravu vodního zákona, která by mimo jiné ochránila zdroj pitné vody mezi Moravským Pískem na Hodonínsku a Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku. V místě chce těžit firma František Jampílek. Báňský úřad zatím nerozhodl o její žádosti o stanovení dobývacího prostoru.

Podle poslance Radka Holomčíka (Piráti) se bude ve Sněmovně projednávat novela vodního zákona týkající se jiné oblasti, a proto Piráti předloží pozměňovací návrh. "Změna v našem návrhu zjednodušeně spočívá v tom, že by v chráněné oblasti přirozené akumulace vod byly některé činnosti automaticky zapovězené. Nyní má vláda právo něco zakázat. Pokud by prošla naše novelizace, bylo by to naopak. Činnosti by nebyly povolené a vláda by měla právo je výjimečně povolit," uvedl Holomčík, který z Hodonínska pochází.

Podle poslance by úprava vedla k ochraně pitné vody u Moravského Písku, kde je na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje zdroj nazvaný Bzenec-komplex. Je pátý největší v zemi a zásobuje přes 100.000 obyvatel Hodonínska, Břeclavska, ale i části Kroměřížska.

Báňský úřad zatím nerozhodl o žádosti firmy o stanovení dobývacího prostoru. Stanovení dobývacího prostoru je pouze první fází, jeho úspěšné dokončení je podmínkou pro podání žádosti o samotnou těžbu. Záporné stanovisko znamená zákaz těžby i bez podané žádosti.

Okolní obce sepsaly proti těžbě petici a tvrdí, že může vodu nenávratně znehodnotit. Riziko potvrdili i jihomoravští hygienici. V případě vydání souhlasu s těžbou se chtějí obce bránit soudně.

Témata:  voda zákony Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy