reklama

Předseda ODS Petr Fiala, s nímž dnes Babiš debatoval o zahraniční politice, vládu s ANO i toleranci menšinové vlády ANO podle premiéra opět odmítl.

Po jednání s novým vedením ČSSD byl ale optimistický. „Mám dobrý pocit z jednání. Proběhlo v normální atmosféře," řekl po setkání s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou Jiřím Zimolou. Detailnější debaty o programu by podle Babiše mohly zahájit expertní týmy ANO a ČSSD po příští středě. Na tento den se plánuje další schůzka vedení hnutí ANO a sociální demokracie, na níž by se měla na odborných týmech domluvit.

ČSSD chce vyjednávat s ANO o devíti okruzích programových témat, příští týden by měli dát ANO své představy. Babiš soudí, že na některých bodech se určitě neshodnou. „Pokud by nebyla dohoda expertů, budeme vyjednávat na nejvyšší úrovni," řekl předseda ANO.

Babiš ČSSD označil za první stranu, která se hlásí ANO do vlády a o níž by uvažovalo i hnutí. Babiš ale zopakoval, že trvá na tom, že bude premiérem. „Kandidoval jsem (ve sněmovních volbách) jako kandidát (hnutí ANO) na premiéra, proto nás lidé volili," podotkl.

Sociální demokraté na nedělním sjezdu přijali i usnesení, v němž pokládají účast trestně stíhané osoby v kabinetu za "zásadní problém". Babiše policie obvinila v případu Čapí hnízdo.

Sjezd ČSSD byl v neděli přerušen. Bude pokračovat 7. dubna, kdy by měly špičky sociální demokracie informovat delegáty o vývoji vyjednávání o kabinetu. O případném vládním angažmá ČSSD by měli hlasovat všichni členové strany ve vnitrostranickém referendu, myslí si Hamáček.