Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kotrba je padouch? Klasická česká fraška. zastal se novináře Ovčáček

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Přestože novinář a analytik Štěpán Kotrba čelí kvůli nedělnímu incidentu na sjezdu ČSSD tvrdé kritice, našli se i tací, kteří se jej zastali. To je případ třeba hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který věc označil za frašku.

V neděli na sjezdu ČSSD došlo k nepříjemnému incidentu. Štěpán Kotrba, který byl na akci akreditovaný jako novinář Českého rozhlasu, údajně napadl a postříkal pepřovým sprejem dva bezdomovce, kteří ho požádali o drobné. Podle svědků byl útok nevyprovokovaný, Kotrba však tvrdí, že se pouze bránil. První pomoc mužům poskytl europoslanec ČSSD Miroslav Poche. „Bezdůvodné napadeni,“ komentoval incident politik na twitteru.

Od všeho se distancoval i Český rozhlas, za který byl Kotrba akreditován. Mluvčí nejprve uvedl, že je korba pouze externí analytik. Pak dodal, že s ním rozhlas po incidentu už spolupracovat nebude. „Český rozhlas s panem Kotrbou přerušil externí spolupráci. Incident v Hradci Králové považujeme za jeho osobní selhání. Jeho reakce byla nepřiměřená a poškodila dobré jméno Českého rozhlasu,“ uvedl mluvčí ČRo Jiří Hošna na twitteru.

Od Kotrby se distancovaly také Britské listy, které s ním dlouhodobě spolupracovaly. Kvůli odlišným se však Kotrba s redakcí v období uprchlické krize rozešel. „Začal také publikovat na Parlamentních listech, což je pro Britské listy nepřijatelné vzhledem k tomu, že Parlamentní listy šíří falešné zpravodajství, strach a nenávist v české společnosti a dopouštějí se pravidelně porušování nejméně tří odstavců českého trestního zákoníku, zakazujících vyvolávání nenávisti vůči menšinám a náboženstvím. Britské listy proto zásadně nespolupracují s nikým, kdo má jakýkoliv kontakt s Parlamentními listy, avšak v případě Štěpána Kotrby nebylo třeba rozvazovat jakékoliv kontakty, neboť Kotrba už na začátku ukrajinské krize spolupráci s BL rozvázal sám,“ uvedl v prohlášení šéfredaktor Jan Čulík.

Chování Kotrby na sociálních sítích odsoudili i další postavy mediálního světa. Novinářka Ivana Svobodová jej označila za lumpa, levicová aktivistka a novinářka Apolena Rychlíková za lháře a agresivního jedince. 

Přesto jsou lidé, kteří se ho zastali. „I na sjezdu ČSSD nechyběla klasická česká fraška. Osoby a obsazení: Tyran a zloduch - Štěpán Kotrba. Porobený lid - dva bezdomovci. Ctnostný princ a jeho družina - zákulisní hráč ČSSD Miroslav Poche a skupina liberálně-levicových novinářů,“ reagoval na incident mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na sociálních sítích.

Témata:  Jiří Ovčáček Český rozhlas Štěpán Kotrba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy