reklama

Hrušínský vysvětluje, že se k politice vyjadřuje nejen jako herec, ale i občan České republiky, který platí daně a tak má stejné právo vyjádřit se k čemukoliv, jako kterýkoliv jiný člověk. „Mně se nelíbí, že naše země směřuje trochu jinam, než jak byl ten směr vytyčen po roce 89, nelíbí se mi, že ztrácíme v mnoha ohledech některé části naší svobody,“ řekl herec v rozhovoru pro Luxury Prague Life.

Někdo se jej už prý ptal, proč se nezačal ozývat dřív. „Tak na to říkám, že někdy v 90. letech začali krást někteří politici, ale kradly se jen peníze. Teď se peníze kradou taky, ale krade se nám i svoboda a to považuji za mnohem nebezpečnější a za mnohem horší. Když ti zakážou mluvit, cestovat nebo vidíš, že jsou tendence obehnat znovu republiku ostnatým drátem, uzavřít hranice pod záminkou, aby k nám nikdo nepřišel, tak to se mi hrubě nelíbí a strašně bych si přál, aby tyto tendence přestaly,“ popisuje.

Otevřeně také přiznal, že z výsledků voleb je zklamaný. „Bylo to jen o pár hlasů. Ten náskok byl nejtěsnější možný, jak mohl být. Spíš mě mrzí, že to je ztráta dalších let, kdy už se republika mohla ubírat úplně jiným směrem. Mohla znovu nabývat důvěry,“ posteskl si Hrušínský.

Zmínil také, že nově zvolenému prezidentovi gratuloval hlavní představitel Ruska a Číny a pak slovenský prezident Andrej Kiska. „Jinak nikdo. Ani jeho oblíbenec Donald Trump. To je samo o sobě velmi varovné. Ale že bych se šel kvůli tomu někam věšet, to zase ne,“ tvrdí divadelní principál.

Dokonce prý ani nemá v úmyslu emigrovat, jak někde napsali. „Rozhodně se k něčemu podobnému nechystám," směje se Hrušínský. „Dokonce psali, že jsem mejloval paní Kornové, že musíme emigrovat! Jenže já paní Kateřinu Kornovou vůbec neznám. Nikdy v životě jsem se s ní neviděl, ani si s ní nemejloval," ujišťuje Hrušínský.

Už v průběhu kampaně před druhým kolem prezidentské volby Hrušínský Zemana vyzval, aby „nevedl kampaň a nelpěl na funkci, na kterou nestačí. Ani lidsky, ani zdravotně“. „Přál bych si, aby Česká republika měla prezidenta, který by v lidech probouzel jejich dobré vlastnosti. Prezidenta, který by podporoval vzdělanost národa a byl zárukou svobody a demokracie. Prezidenta, který by podporoval orientaci naší země směrem na západ,“ uvedl také Hrušínský, který veřejně podporoval Drahoše.

Hrušínský, stejně jako další známé osobnosti, které se postavili na stranu toho či onoho prezidentského kandidáta, čelil ostré kritice. Na jeho profilu na facebooku se objevovala hodně ostrá vyjádření. „Drahoše do koše a vy, Honzo Hrušínskej, můžu se zeptat z kterého patra jste spadl? Možná že by se váš tatínek divil vašemu názoru a přesvědčení,“ napsal zase jeden z voličů Janu Hrušínskému, který veřejně Zemana kritizoval. „Je velké neštěstí, když komedianti se začnou motat do politiky. Táta se chudák musí v hrobě obracet a stydět co to jeho syn plácá za kraviny,“ přisadil si další.