reklama

Vedení strany dalo kvůli neúspěchu v podzimních volbách k dispozici své funkce a svolalo na březen mimořádný sjezd. SPO ve volbách získalo od voličů pouze 0,36 procenta hlasů, za cíl měla dostat se do Sněmovny. O čtyři roky dříve strana získala důvěru 1,51 procenta voličů.

Mimořádný sjezd se měl konat 3. března, termín se posune. "Konat se ale bude v březnu," dodal místopředseda SPO Marian Keremidský. Zemana čeká 8. března inaugurace do druhého volebního období.

Ještě před prezidentskými volbami se zúčastnil prosincového sněmu Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury. O víkendu vystoupil poprvé po pěti letech na sjezdu ČSSD. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa Zeman také přislíbil účast na komunistické konferenci, která se bude konat v dubnu. Pokud Zeman skutečně přijede, stane se prvním prezidentem po revoluci z roku 1989, který pozvání komunistů přijal.

Zeman se účastnil i loňského sjezdu SPO, kde straníkům slíbil svůj volební hlas. SPO vede Jan Veleba. Mezi místopředsedy je Martin Nejedlý, hlavní Zemanův poradce. Strana dříve ve svém názvu nesla i prezidentovo jméno, Zeman je stále jejím čestným předsedou.

Kvůli neúspěchu ve volbách nyní strana zvažuje svůj další postup. Veleba tento týden řekl Mladé frontě Dnes, že na sjezdu vystoupí s návrhem, aby strana oslovila ČSSD s nabídkou úzké spolupráce, kdy by zástupci SPO mohli jít do senátních a komunálních voleb na kandidátkách ČSSD. Nové vedení sociální demokracie v čele s předsedou Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou Jiřím Zimolou se k návrhu postavilo zdrženlivě.

Keremidský dnes řekl, že diskuze o této myšlence se na sjezdu povede. "Rozhodně nechystáme fúzi s ČSSD. Navrhli jsme nějakou spolupráci a nabídka nebyla brána nějak pozitivně, rozhodně se nikam vnucovat nebudeme. Jsme svébytná strana a svébytnou stranou zůstaneme," dodal.