reklama

Novinářům to dnes řekla vedoucí Ústavu práva a humanitních věd Mendelovy univerzity v Brně Martina Rašticová. Podle ní je zaměstnávání starších lidí sociálním tématem číslo 1. "V roce 1970 byl podíl generace nad 65 let necelých 20 procent. V roce 2000 už to bylo 23 procent a prognózy ukazují, že v roce 2030 to bude přes 40 procent," řekla.

V Evropě i v České republice proto bude nedostatek pracovních sil, což by mohlo zapracování seniorů vyřešit. "V současnosti je v České republice zaměstnaných necelých 26 procent lidí ve věku 60 až 64 let. V Evropě je průměr 31 procent, avšak například Švédsko zaměstnává přes 63 procent této věkové kategorie," uvedla Rašticová. Necelých pět procent je z kategorie nad 65 let.

Podle Rašticové je potřeba, aby firmy pochopily, že je zaměstnávání starších lidí nezatíží, ale bude pro ně přínosem. Motivovat by je mohla různá zvýhodnění, díky kterým by měli starší zaměstnanci i potřebné podmínky pro práci.

Na druhé straně musejí podle Rašticové i starší lidé pochopit, že možná nebudou moct celou dobu pracovat na stejné pozici, ale budou muset místo změnit. Příkladem je Petr Bělorusov (72) z Brna, který se dlouho věnoval informatice. "Po padesátce jsem těžko hledal práci. Z 20 inzerátů vyšly všechny negativně. I když jsem splňoval požadavky, když jsem přišel na pohovor a viděli staršího člověka, neuspěl jsem," popsal svou situaci. Založil si proto živnost a spolu s manželkou pořádají přednášky na téma zdravého životního stylu.