reklama

Kraus na úvod vyhodnotil výsledky své pravidelné ankety. Tentokrát se lidí ptal: „Sledujete tzv. fejkové weby?“ Nejprve vysvětlil, že pojmem „fejkové“ myslel nepravé, falešné či prolhané weby. „A odpověď je, že 7 procent je sleduje, 83 procent ne. A v mé oblíbené kategorii nevím je 10 procent,“ shrnul moderátor.

Problém podle něj je, že to, jestli je web „fejkový“ nebo ne určují sami lidé. „To je nepříjemná drobnost. Já si myslím, že mám roky na to, abych poznal, co je úplný nesmysl a co ne. A můžu říct, že je situace čím dál nepřehlednější, protože fejkové weby, které jsou zjevně prolhané a bojují za nějaký politický názory a přesvědčení, kdy jde o zjevný politický aktivismus, občas překvapivě zveřejní pravdu. A ty tradiční weby patřící tradičním médiím zase občas překvapivě zveřejní ne lež – protože oni nelžou - ale interpretují nebo vynechají kus podstaty tak, aby to vyhovovalo jejich politickému zájmu, přesvědčení a interpretaci, která se jim zdá dobrá. Takže ty nefejkové začínají být fejkové, ty fejkové občas napíší pravdu. Lidi tak mají dvě možnosti – buď nečíst nic, nebo všechno. Výsledek je stejný, na konci nevíte nic,“ uvedl s tím, že situace bude stále horší.

Pak ale obrátil na jinou stránku. „Tento týden žijeme všichni Ester Ledeckou, což je naše hvězda. A nejen naše, ale světová. Jak se říká, že je to americký sen, tak tohle je česká pohádka. Jde z toho vůně tak trochu Emila Zátopka, ale i Panenkovy penalty na mistrovství Evropy. A Ester Ledecká patří do této kategorie zázraků, které nejsou k uvěření,“ komentoval výsledek zlaté české olympioničky Kraus.

Poukázal ale na to, že v nefejkových novinách se ihned začalo řešit, že nemáme systém, jak vybírat sportovce, jak je pěstovat a budovat a připravit jim kariéru. „Myslím si, že systém opravdu nemáme. Nebo ho nemáme dobrý. Myslím, že na světě současně není systém, který by vytvořil Ester Ledeckou. To může udělat jenom Ester, to je její síla, síla osobnosti, která jede závod na půjčených lyžích v disciplíně, ve které nezávodí. A protože je, jaká je, vyhraje. Čili, milí novináři, my nepotřebujeme systém na to, jak prospívat našim sportovcům, ale potřebujeme podporovat naše silné osobnosti. A to je to, co této společnosti chybí globálně – a novinám zvlášť. Ostatně i vůči Ester Ledecké veřejnoprávní rádio, když jim odmítla dát rozhovor, protože měla na olympiádě jiné starosti, zveřejnil drzý a sprostý článek a nazval ji vycházející hvězdičkou. Ne, vy jste zacházející smrad,“ dodal Kraus.,