Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovka taxikářů je v Praze připravena opět protestovat

protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Taxikářů se dnes shromáždili v Praze na Strahově, aby opět protestovali proti službám typu Uber. V porovnání s protesty před dvěma týdny je jich zatím méně. Stejně jako při předchozích akcích chtějí podniknout protestní jízdu do centra metropole. Kudy a v kolik hodin pojedou, ještě ale nevědí.

Taxikáři zatím sedí v autech, protože je zima. Využít mohou i improvizovaný stánek s občerstvením. Proti dřívějším protestům nejsou na Strahově vidět vozy s vlajkami, na některých jsou jen nápisy zvoucí na demonstraci.

Taxikáři požadují konec tzv. alternativní taxislužby. Nelíbí se jim postup vlády, která chce problém řešit novelou zákona. Ve snaze poukázat na nerovné podmínky taxikáři uspořádali v únoru tři pomalé jízdy Prahou, kterými blokovali dopravu.

Nejdříve kroužili po magistrále, poté zvolili méně prostupné komunikace na vltavském nábřeží, což vedlo k větším dopravním komplikacím.

Firmy Uber a Taxify podle nespokojených řidičů taxi ignorují výzvu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby legalizovaly svou činnost. Ministr dopravy v demisi Daniel Ťok (za ANO) chce širší novelu zákona o taxislužbě, která vyřeší situaci kolem služeb typu Uber. Původně plánoval rychlá restriktivní opatření. Příprava a schvalování novely budou trvat asi rok.

Témata:  taxi Praha EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy