Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propuštění kurdského politika by mohlo poškodit vztahy s ČR, upozornil turecký velvyslanec

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Praha - Turecký velvyslanec v České republice Ahmet Bigali dnes varoval, že propuštění kurdského politika Sáliha Muslima, který byl o víkendu zadržen v České republice, by mohlo mít negativní vliv na česko-turecké vztahy. Uvedl to na tiskové konferenci. V Turecku je Sálih Muslim považován za terorismu. Podle Kurdů se Muslim na diplomatickém poli angažoval v boji proti Islámskému státu (IS).

Turecko podle velvyslance respektuje nezávislost českých soudů, zdůraznil však, že podle Ankary je zadržený muž podezřelý z terorismu. Muslim byl o víkendu zadržen v Praze na základě zatykače Interpolu. Jak konkrétně by vztahy mohly být poškozeny, diplomat neuvedl.

„Bohužel, byla by to podpora terorismu. A také to nebude dobré pro vzájemné vztahy Turecka a České republiky, které jsou nyní bezvadné," popsal Bigali, jak by turecká strana vnímala, pokud české soudy úterý rozhodnou o jeho propuštění.

Ministr zahraničí Martin Stropnický dnes novinářů řekl, že Česká republika bude v případě turecké žádosti o vydání zadrženého kurdského politika Sáliha Muslima postupovat standardně, férově a podle zákona. Svému tureckému kolegovi Mevlütovi Çavusogluovi to chce sdělit i telefonicky. Hovor se podle něj uskuteční patrně v úterý.

Bigali také vyloučil propojení turecké žádosti o uvalení vazby a následnou extradici s případem Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří byli loni v Turecku odsouzeni na více než šest let vězení za spolupráci s kurdskými milicemi YPG. Ankara tyto ozbrojené oddíly na rozdíl od Prahy řadí k teroristickým organizacím. „Nemyslím si to. Tito dva čeští občané byli odsouzeni loni," řekl velvyslanec. „Nevidíme tu žádné spojení," doplnil.

Témata:  Salih Muslim Muhammad Kurdové Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy