Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražský soud propustil zadrženého kurdského politika Sáliha Muslima

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Pražský městský soud dnes propustil na svobodu kurdského politika Sáliha Muslima, kterého česká policie v sobotu zadržela na základě mezinárodního zatykače a o jehož vydání usiluje Turecko. Novinářům to před jednací síní oznámil mužův právník Miroslav Krutina.

Státní zastupitelství navrhovalo vzít Muslima do předběžné vazby, kde by čekal na extradiční řízení. Podle právníka soud uvěřil Muslimovu slibu, že se bude účastnit všech úkonů následného řízení.

Česká policie muže zadržela v sobotu na základě zatykače vydaného Nejvyšším soudem v Ankaře. Turecko označuje sedmašedesátiletého Muslima za teroristu. Turecký velvyslanec v Česku v pondělí uvedl, že propuštění Muslima by mohlo mít negativní vliv na česko-turecké vztahy.

Podle informací ČTK se zatykač týká několika trestných činů včetně vraždy nebo rozvracení integrity státu. Muslim do loňska působil ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD). Proti zadržení politika v pondělí demonstrovaly kurdské organizace v řadě zemí, kromě ČR například v Dánsku, Norsku, Kanadě nebo Británii.

Několik desítek Kurdů a jejich sympatizantů protestují před sídlem pražského městského soudu. Přišli podpořit Muslima a vyjádřit nesouhlas s jeho možným vydáním do Turecka. Hlasitě kritizují tureckého prezidenta Receppa Tayyipa Erdogana.

Na protest dohlíží několik desítek policistů. Krátce předtím, než eskorta dovezla Muslima k soudu, přišli k davu policejní těžkooděnci, kteří vytvořili prostor, aby tudy mohla projet auta vezoucí Muslima k jednání. Dav v tu chvíli vystupňoval pokřiky namířené proti tureckému prezidentovi a policisté si s protestujícími vyměnili několik šťouchanců. Po vjezdu aut do areálu soudu se situace uklidnila. Někteří demonstranti se přesunuli dovnitř budovy.

Iniciativa Ne rasismu, která o konání protestu předem informovala v tiskové zprávě, označila Muslimovo sobotní zadržení v Praze za "další z řady agresivních kroků Turecka proti kurdskému národu". Upozornila na to, že bývalý předseda PYD Muslim je Syřan, nikoliv turecký občan. Podle ní proto Turecko podle mezinárodních zvyklostí nemělo nárok vydávat na něj zatykač. Postup vůči politikovi označila za nezákonný a vyzvala všechny organizace pro občanská a lidská práva, aby k zatčení zaujaly stanovisko.

Iniciativa v prohlášení k protestu mimo jiné sdílela obavy, že Muslim nemůže v případě vydání doufat ve spravedlivý proces. Podotkla také, že v Turecku se uvažuje o opětovném zavedení trestu smrti.

Poukázala i na to, že politik do ČR přijel na mezinárodní konferenci z Bruselu, kde veřejně vystoupil na tiskové konferenci, aniž by ho někdo zatkl. V Evropě prý Muslim pobýval delší dobu, navštívil například Švýcarsko. Podle iniciativy českou policii na Muslimovu přítomnost zřejmě upozornily turecké tajné služby.

Témata:  Turecko soudy Salih Muslim Muhammad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy