Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propuštěný kurdský politik se raduje: Rozhodnutí českého soudu bylo nezávislé

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Sálih Muslim, považuje své propuštění v Česku za rozhodnutí nezávislého soudu, který nepodléhá politickým tlakům. Sedmašedesátiletý kurdský politik to dnes řekl na setkání s novináři. 

Muslim odmítl kritiku Turecka, podle nějž je dnešní rozhodnutí o neuvalení předběžné vazby politické a znamená podporu teroristické organizaci. Popřel také, že by byl zapojen do teroristických útoků. „Domnívám se, že to není rozhodnutí politické, ale právní," komentoval Muslim usnesení pražského městského soudu, které je pravomocné. Zdůraznil, že politická rozhodnutí vůči jeho osobě naopak dělá turecká strana.

Muslima Turecko spojuje s bombovým útokem v Ankaře z března 2017, který tamní vlády zosnovala výkonná rada Kurdské strany pracujících. Dřívější zatykač z prosince 2016 ho pak spojil s jiným bombovým útokem, při němž zemřelo 29 lidí a dalších 87 bylo zraněno.

„V té době jsem byl v Evropě. Jsem politik, nemám s tím nic společného. Co se děje uvnitř Turecka, nás nezajímá. Zaměřujeme se na situaci na severu Sýrie," řekl dnes Muslim. Zatykači vydanému Nejvyšším soudem v Ankaře nepřikládal význam. Poukázal na to, že v Evropě bez problémů pobývají i další lidé, které Turecko řadí na seznam nejhledanějších teroristů.

Turecká vláda se jej prý snaží umlčet, protože v Evropě upozorňuje na zabíjení kurdských civilistů v Sýrii. Tvrdí, že byl do Prahy pozván na třídenní oficiální konferenci „českými velvyslanci a velvyslanci dalších států", které však nejmenoval.

Prozradil také, že nemá v plánu někde v Evropě žádal o azyl. Muslimův právník Miroslav Krutina uvedl, že klient se nyní pravděpodobně bude dál pohybovat po Evropě, aby mohl pokračovat ve své politické práci. „Domov mám v Kobani," zdůraznil rodák ze severu Sýrie. Dodal, že chce dostát slibu, který dal soudu, a bude proto pokračovat v „mírové diplomacii" po Evropě.

Muslim ve svém dnešním slibu soudu nespecifikoval způsob, jakým bude k dispozici pro případná další řízení. Muž počítá s tím, že by využil možnost videokonference. Pokud to bude nutné, pak přijede osobně, řekl.

Právníka Muslima však upozorňuje, že je nyní případ na začátku, jelikož začala běžet lhůta, v níž musí Turecko požádat o jeho vydání. Krutina chce nyní vyčkat na dokumenty, které k případu zašle Turecko. Podle něj je také potřeba přezkoumat, zda je vydaný zatykač v souladu s právem.

Muslim také popsal, jak probíhalo zadržení závěru setkání v hotelu Marriott, kde bydlel. Policisté zaklepali na dveře jeho pokoje, ověřili si jeho totožnost a pak řekli, že na něj mají zatykač. Policisté se podle něho chovali profesionálně a dělali svoji práci. Zatčení označil za klidné. „Respektoval jsem je. Byl jsme překvapen. Předtím jsem byl v Bruselu nebo v Německu. Neschovávám se," podotkl Muslim. Na adresu české policie řekl, že pouze dělala svou práci. Žádné stížnosti ohledně svého pobytu v policejní cele neuvedl.

Témata:  Salih Muslim Muhammad Turecko Sýrie Kurdové soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy