reklama

Když se novináři po zveřejnění zprávy po popravě novináře ptali hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka na reakci, dostalo se jim stručného „bez komentáře“. Mnozí navíc poukazovali, že Zeman v minulosti na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že novináře je třeba „likvidovat“.

Hrad za to, že se k věci nevyjádřil, sklidil velkou kritiku. Ta asi nejhlasitější přišla od šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. „Jsou to prasata... Tím nemyslím Pražský hrad a jeho historii. Tím myslím ta bezcharakterní a bezcitná prasata, která dnes mají tu odvahu mluvit za Pražský hrad,“ napsal na twitteru.

Nakonec se ale Hrad k věci vyjádřil. „Prezident republiky Miloš Zeman odsoudil vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové a vyjádřil naději, že bude pachatel dopaden,“ uvádí Ovčáček v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici.

Slovenský prezident Andrej Kiska ihned po zveřejnění zpráv vyjádřil soustrast pozůstalým. „Nejprve bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast příbuzným, přátelům, známým a kolegům Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové Jsem otřesen a zděšen, že se něco takového může stát na Slovensku. Vražda mladých lidí je barbarský čin, který musí být potrestán. Musíme najít ty, kteří to udělali. co nejrychleji a zajistit bezpečnost novinářů. S využitím všech prostředků, které máme,“ uvedl na sociálních sítích. Profilovou fotku si navíc na vyjádření smutku změnil na černo.