Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad vydal oficiální prohlášení: Co Zeman řekl o vraždě slovenského novináře Kuciaka?

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman čelil tvrdé kritice za to, že se nevyjádřil k popravě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny. Teprve s odstupem více než jednoho dne vydal Hrad oficiální prohlášení.

Když se novináři po zveřejnění zprávy po popravě novináře ptali hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka na reakci, dostalo se jim stručného „bez komentáře“. Mnozí navíc poukazovali, že Zeman v minulosti na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že novináře je třeba „likvidovat“.

Hrad za to, že se k věci nevyjádřil, sklidil velkou kritiku. Ta asi nejhlasitější přišla od šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. „Jsou to prasata... Tím nemyslím Pražský hrad a jeho historii. Tím myslím ta bezcharakterní a bezcitná prasata, která dnes mají tu odvahu mluvit za Pražský hrad,“ napsal na twitteru.

Nakonec se ale Hrad k věci vyjádřil. „Prezident republiky Miloš Zeman odsoudil vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové a vyjádřil naději, že bude pachatel dopaden,“ uvádí Ovčáček v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici.

Slovenský prezident Andrej Kiska ihned po zveřejnění zpráv vyjádřil soustrast pozůstalým. „Nejprve bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast příbuzným, přátelům, známým a kolegům Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové Jsem otřesen a zděšen, že se něco takového může stát na Slovensku. Vražda mladých lidí je barbarský čin, který musí být potrestán. Musíme najít ty, kteří to udělali. co nejrychleji a zajistit bezpečnost novinářů. S využitím všech prostředků, které máme,“ uvedl na sociálních sítích. Profilovou fotku si navíc na vyjádření smutku změnil na černo.

Témata:  Ján Kuciak Miloš Zeman Jiří Ovčáček Andrej Kiska

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy