Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Čau lidi! stále funguje. Lid by Babišovi odpustil ledacos, hlavně když „najde“ na důchody

Andrej Babiš ví, jak pracovat s veřejností. Opozice se má co učit.
Andrej Babiš ví, jak pracovat s veřejností. Opozice se má co učit.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Marketingová strategie Andreje Babiše je stále stejná. Ve chvíli, kdy má očividné potíže, vytáhne z rukávu překvapivý trumf. Co na tom, že premiér v demisi vyvinul nátlak na odchod šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), a tím se opět dostal do kolosálního střetu zájmů? Skandální tlaky premiéra hnutí ANO precizně zamluvilo a ulici zacpalo ústa. Babiš najednou „našel“ peníze na důchody, „nandá“ to církvím a možná dovolí lidu hlasovat v celostátních referendech.

Marketingová strategie Andreje Babiše je stále stejná. Ve chvíli, kdy má očividné potíže, vytáhne z rukávu překvapivý trumf. Co na tom, že premiér v demisi vyvinul nátlak na odchod šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), a tím se opět dostal do kolosálního střetu zájmů? Skandální tlaky premiéra hnutí ANO precizně zamluvilo a ulici zacpalo ústa. Babiš najednou „našel“ peníze na důchody, „nandá“ to církvím a možná dovolí lidu hlasovat v celostátních referendech.

„Čistky“ vlády v demisi se neomezily jen na posty náměstků na ministerstvech, ale zasáhly i GIBS, tedy dohledový orgán nad policií. A je to právě policie, která vyšetřuje premiéra kvůli údajnému dotačnímu podvodu na Čapí hnízdo. Útok na šéfa instituce Michala Murína působí jako účelový krok. Murín se však k odchodu nemá. Na voliče by Babišův nátlak mohl působit jako potvrzení, že s dotacemi skutečně nebylo něco v pořádku, a toho si je premiér vědom. Proto sáhl k několika mediálně velmi viditelným krokům.

Zaprvé „našel“ miliardy na důchody. „Právě jsme na vládě schválili nejvyšší meziroční navýšení důchodů v historii České republiky. Našel jsem na to 21 miliard. Důchody navýšíme až o 918 Kč měsíčně, čili až o 11 000 Kč ročně. A seniorům nad 85 let přidáme dokonce 1000 Kč měsíčně,“ chvástal se premiér prostřednictvím svého markeťáckého týmu na sociálních sítích. Podobnou taktiku volil už v Sobotkově vládě, kde se nejprve stavěl proti navyšování důchodů, ale následně peníze „našel“ a plány ČSSD pak vykládal jako svůj vlastní úspěch. Stejně tak se pochlubil tím, že alternativní taxi službě Uber zaslal otevřený dopis.

Lidu vyšel vstříc také v nepodpoře pro odvolání místopředsedy Poslanecké sněmovny Tomio Okamury, což požadovali lidovci kvůli výrokům o koncentračním táboře v Letech. Hnutí ANO nedalo stopku paskvilu z dílny SPD o obecném referendu. Lidé si přeci zaslouží, aby mohli ve větší míře rozhodovat. Nevadí, že hnutí nemělo o referendu v předvolebním programu ani čárku. Názor ulice chce ANO vyslyšet i v otázce zdanění církevních restitucí. Podle opozice jde přitom o retroaktivní krok balancující na hraně ústavy, podle šéfa ODS Petra Fialy jde ale spíš o krok protiústavní. 

Výše zmíněnými kroky však Babiš a jeho hnutí obratně odvrací pozornost od svých kauz a nátlakových akcí. Lidé vítají většinu zmíněných opatření. Například ke korekci v otázce církevních restitucí se podle komunisty Leo Luzara staví pozitivně až tři čtvrtiny Čechů. Vláda bez důvěry se zatím těší velké důvěře občanů. Hnutí ANO by dle nejnovějších průzkumů vhodilo hlas kolem 33 procent voličů. TOP 09, lidovci nebo hnutí Starostové a nezávislí by pak zůstali před branami sněmovny. 

Témata:  Andrej Babiš Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Leo Luzar Tomio Okamura referendum komentář důchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy