reklama

Už nynější vládní programové prohlášení obsahuje 60 procent požadavků sociální demokracie, uvedl po dnešní schůzce s lídry ČSSD místopředseda ANO Richard Brabec.

Na dnešní schůzce podle šéfa sněmovního klubu Jaroslava Faltýnka zaznělo, zda může ČSSD zaručit případné vládě všech 15 hlasů, kterými v dolní komoře disponuje. Lídři ČSSD poukazovali na plánované vnitrostranické referendum, jehož výsledky budou pro poslance závazné, uvedl.

Slova vyjednavačů ČSSD, že chtějí záruku, že nebudou jako případní menší vládní partneři přehlasováni, Faltýnek považuje za vzkaz. O požadavku budou podle něj vyjednavači diskutovat, až bude na stole. I ANO připouští, že dva případní vládní partneři budou chtít mít formulovat mechanismus pro řešení neshod uvnitř koalice.

ANO jednání s ostatními stranami podle Faltýnka povede, dokud nebude mít jasno ve spolupráci s ČSSD. Koneční rozhodnutí má přinést vnitrostranické referendum v ČSSD. To se uskuteční po 7. dubnu, kdy se v Hradci Králové odehraje druhá část volebního sjezdu ČSSD.