Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání mezi ANO s ČSSD o programu skončí zhruba v polovině března

Jaroslav Faltýnek /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslav Faltýnek /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO chce uzavřít programová jednání o možné vládní spolupráci s ČSSD do poloviny března. Protože programové průsečíky začaly strany hledat až po volebním sjezdu ČSSD, jsou obdobná rozhovory s komunisty a hnutím SPD dál. Uzavřít by je ANO chtělo koncem příštího týdne.

Už nynější vládní programové prohlášení obsahuje 60 procent požadavků sociální demokracie, uvedl po dnešní schůzce s lídry ČSSD místopředseda ANO Richard Brabec.

Na dnešní schůzce podle šéfa sněmovního klubu Jaroslava Faltýnka zaznělo, zda může ČSSD zaručit případné vládě všech 15 hlasů, kterými v dolní komoře disponuje. Lídři ČSSD poukazovali na plánované vnitrostranické referendum, jehož výsledky budou pro poslance závazné, uvedl.

Slova vyjednavačů ČSSD, že chtějí záruku, že nebudou jako případní menší vládní partneři přehlasováni, Faltýnek považuje za vzkaz. O požadavku budou podle něj vyjednavači diskutovat, až bude na stole. I ANO připouští, že dva případní vládní partneři budou chtít mít formulovat mechanismus pro řešení neshod uvnitř koalice.

ANO jednání s ostatními stranami podle Faltýnka povede, dokud nebude mít jasno ve spolupráci s ČSSD. Koneční rozhodnutí má přinést vnitrostranické referendum v ČSSD. To se uskuteční po 7. dubnu, kdy se v Hradci Králové odehraje druhá část volebního sjezdu ČSSD.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) vláda Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy