reklama

"Důvodem této pružnosti je, že Babišovi v podstatě nejde o vznik ideových průsečíků, ale o mocenský pakt," uvedl v komentáři pro Novinky.cz politolog Jiří Pehe. Podle něj totiž není pro premiéra v demisi těžké se handlovat, protože jeho hnutí může komukoli naslibovat, co se jim zlíbí, jen aby mu to zajistilo splnění mocenského cíle. 

Ve skutečné politické straně by prý nebylo žádným problémem vyjít stranám, které požadují nahrazení trestně stíhaného premiéra nikým jiným, vstříc. "Taková strana by demokraticky mohla generovat jiného kandidáta na premiéra, zatímco ten trestně stíhaný by se věnoval očištění svého jména," vysvětlil. Problém je to ale u hnutí ANO, protože sám Babiš představuje celé hnutí. "Soudě podle vyjádření ostatních stran, i ANO by mohlo zformovat takovou většinovou vládu poměrně snadno, kdyby do čela vlády nominovalo někoho jiného než Babiše. Jenže to stěží může udělat už proto, že ANO je především Babiš a nemá žádnou ideovou identitu," vysvětlil důvod, proč ANO na rozdíl od jiných stran bude mít problém sestavit většinovou koalici.

Podle Peheho je naprosto jasné, že i kdyby hnutí ANO řídil někdo jiný, tak by jej stejně ovládal Andrej Babiš, protože hnutí vytvořil jako svůj mocenský nástroj, "jako prodloužení svých podnikatelských aktivit do politiky". Je tedy logické, že chce být Babiš premiérem, když je to jeho politický subjekt. Neměl by však z lidí dělat hlupáky, když prohlašuje, že premiérem chce být z toho důvodu, že si to přeje jeho hnutí. "Jeho hnutí je skutečně jen jeho, a přeje si to, co si přeje sám Babiš," míní bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.