reklama

Přímá volba starostů, primátorů a hejtmanů by podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury jen rozdělila společnost. Připomněl, že starostové a zastupitelstva se v průzkumech veřejného mínění těší mezi obyvateli nejvyšší důvěře. "V našem prostředí je to návrh principiálně špatný," zdůraznil Stanjurův stranický kolega Jan Zahradník. Podle Jana Birke (ČSSD) je nejhorší měnit něco, co bez problému funguje.

Členové SPD vedle zlepšení kvality demokracie a zvýšení zájmu o volby argumentovali například zdůrazněním osobní odpovědnosti starostů, primátorů a hejtmanů, když nynější systém nahrává podle nich kolektivní nezodpovědnosti. "Prostřednictvím přímé volby je možné vytvořit osobnost se silným mandátem pod přímou kontrolou veřejnosti," řekl Radek Rozvoral.

Předseda SPD Tomio Okamura tvrdí, že přímá volba by přispěla k "obrodě správy věcí veřejných" a byla by prvním krokem k odvolatelnosti politiků. Kritici namítali, že nyní mohou být starostové odvoláni při každé schůzi zastupitelstva.

Poměrně bouřlivé reakce vyvolala slova Pavla Jelínka (SPD), podle kterého by přímou volbou skončily "politické šedé myši, které vypouštějí zkorumpované stranické sekretariáty." Ivan Adamec (ODS) předřečníkovi připomněl, že i jeho jistě vygeneroval stranický sekretariát. "Nevidím šedé myši ve funkcích starostů a primátorů," prohlásil bývalý brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Dominik Feri (TOP 09) poukazoval na to, že norma třeba nenastiňuje nové rozdělení pravomocí mezi starosty a zastupitelstvo. Varoval před situacemi, kdy by přímo volený starosta neměl v zastupitelstvu podporu. Piráti by naopak předlohu propustili k opravám do výborů, není podle nich dokonalá.