Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSÚ potvrdil pokles zisku zemědělství a rostoucí závislost na dotacích

Sklizeň brambor
Sklizeň brambor
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Zisk českého zemědělství loni meziročně klesl o 5,4 procenta na 21,3 miliardy korun. Nejvyšší zisk zemědělství vykázalo v roce 2016 a 2014. Loňské výsledky jsou předběžné, v následujících měsících je bude Český statistický úřad (ČSÚ) upřesňovat. Za poklesem stojí podle ministerstva zemědělství především sucho.

Celková zemědělské produkce činila zhruba 133 miliard korun, rostlinná výroba měla hodnotu 73,7 miliardy korun, živočišná 51,4 miliardy Kč. O 13 procent vzrostla hodnota živočišné produkce, mimo jiné kvůli zdražení mléka a vajec. Naopak hodnota rostlinné produkce klesla o 6,1 miliardy korun, slabší byla sklizeň kukuřice, řepky, pšenice a ovoce. Ceny a sklizeň byly pro zemědělce pozitivní u vinných hroznů.

Podle ministerstva postihlo sucho v různé intenzitě mnoho oblastí republiky. Nižší sklizeň byla zejména u obilovin, ale také u olejnin. "Ceny v roce 2017 oproti roku 2016 buď stagnovaly nebo jen mírně rostly. Například průměrná cena potravinářské pšenice v roce 2016 byla 3703 korun za tunu a v roce 2017 pak 3820 Kč/t. U pšenice krmné to bylo v předloňském roce 3519 Kč za tunu a v loňském roce 3619 Kč/t. Obdobně tomu bylo i ostatních komodit," sdělilo tiskové oddělení ministerstva.

Objem vyplácených dotací na výrobu meziročně vzrostl o 6,1 procenta na 32,5 miliardy korun. Největší objem byl vyplacen na jednotnou platbu na plochu (SAPS) a na ozeleňování (Greening). Jak řekl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek, zemědělci jsou na dotacích stále více závislí.

Celkové množství dotací, kam spadají například i dotace na výrobky nebo investice, stouplo o více než dvě miliardy na 37,8 miliardy.

Přestože se zemědělcům "vždycky žije špatně", jak řekl Hrbek, dochází v oboru k některým reálným změnám. Část peněz v zemědělství podle něj tvoří například i zisk ze zhruba 300 bioplynových stanic, které v ČR jsou. Zemědělci podle něj ale z nich mají nižší peníze, protože jim končí záruční lhůty, opravy si tak musí platit sami.

Témata:  zemědělci Český statistický úřad (ČSÚ) Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy