reklama

Taxikáři opakovaně vyjadřují nespokojenost s postupem státu a vedení města vůči alternativním přepravcům typu Uber. Podle taxikářů jsou nekalou konkurencí. Řidiči těchto služeb podle nich nedodržují zákon, protože nemají například taxametr ani označené vozidlo. 

V úterý 6. března se má uskutečnit schůzka k připravované novele zákona, dva dny poté je v plánu setkání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). "Pokud se ani poté nezmění přístup úřadů vůči službám typu Uber, plánují taxikáři další a masivnější protesty," řekl předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě Daniel Tarljovski.

Ministr dopravy v demisi Daniel Ťok (za ANO) chce situaci řešit širší novelou zákona o taxislužbě, její příprava a schvalování má trvat zhruba rok. Podle taxikářů ale není vládou chystaná novela potřeba a stačilo by, aby stát vymáhal dodržování zákona.

S cílem poukázat na nerovné podmínky uspořádali taxikáři v únoru čtyři pomalé jízdy Prahou, kterými blokovali dopravu. Naposledy to bylo v pondělí. Nejprve vyrazili do Lazarské ulice a následně na magistrálu, kde fingovali poruchy vozů. Na několik desítek minut tak v centru zablokovali automobilovou i tramvajovou dopravu.